Saradnja Vojvodine i kineske provincije Guandong

Bez autora
Oct 24 2012

Predstavnici Guandonga, jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija, izrazili su na današnjem sastanku sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine AP Vojvodine, spremnost i veliko interesovanje za konkretnu saradnju sa Vojvodinom u oblastima privrede, investicija, poljoprivrede, energitike, turizma i kulture i sporta.O ozbiljnim namerama da se ova saradnja, obogaćena tradicionalno prijateljskim i dobrim diplomatskim odnosima Republike Srbije i NR Kine, konkretizuje dosta govori i predstojeće potpisivanje sporazuma o saradnji između Vojvodine i Guandonga.

Saradnja Vojvodine i kineske provincije GuandongPredstavnici Guandonga, jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija, izrazili su na današnjem sastanku sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine AP Vojvodine, spremnost i veliko interesovanje za konkretnu saradnju sa Vojvodinom u oblastima privrede, investicija, poljoprivrede, energitike, turizma i kulture i sporta.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da o ozbiljnim namerama da se ova saradnja, obogaćena tradicionalno prijateljskim i dobrim diplomatskim odnosima Republike Srbije i NR Kine, konkretizuje dosta govori i predstojeće potpisivanje sporazuma o saradnji između Vojvodine i Guandonga.

Prema Pastorovim rečima, ovaj sporazum trebalo bi da bude potpisan krajem novembra meseca i predstavlja još jedan korak više u stvaranju neophodnog okvira za produbljivanje odnosa, nakon što su oktobru 2011. godine predsednici vlada Vojvodine i Guandonga potpisali Memorandum o saradnji, kojim je ona i inicirana.

Predstavljajući strateške ciljeve ove provincije u saradnji sa Vojvodinom, članovi delegacije Guandonga istakli su posebnu zainteresovanost za ekonomsku saradnju, pre svega u oblastima tekstilne industrije, informacionih tehnologija, proizvodnje bele tehnike, što su dominatne privredne grane ove provincije od 110 milona stanovnika.

Predsednik Pastor naglasio je da su privredna snaga, veličina i broj stanovnika Guandonga impresivne u odnosu na Vojvodinu, ali da su bez obzira na to, kao i na geografsku udaljenost, potencijali ove saradnje veoma veliki, na obostranu korist.

Geografska pozicija Vojvodine daje nam mogućnost da budemo logistički centar privrede Guandonga za ovaj deo Evrope, istakao je Pastor, naglasivši da su vojvođanska administracija i lokalne samouprave, spremne i sposobne da pruže punu podršku svim potencijalnim kineskim investitorima.

Predsednik Pastor predstavio je i prednosti Vojvodine u gotovo neiskorišćenim oblastima energetike, pre svega eksploataciji biomase kao izvora energije, a na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblastima nauke, kulture, turizma spora-.

Kinesku delegaciju predvodio je potpredsednik Komiteta Narodne političke konsultativne konferencije kineskog naroda provincije Guandong Ksu Šangvu, a na sastanku su učestvovali potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Branislava Belić, Ana Tomanova Makanova, Đorđe Milićević, Dušan Jakovljev, Milivoj Vrebalov i Milan Ćuk.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik