Sleteo prvi civilni avion na aerodrom kod Kraljeva

Bez autora
Oct 05 2011

Prvi civilni avion danas je sleteo na aerodrom "Morava" kod Kraljeva, koji je do sada funkcionisao isključivo kao vojni aerodrome. Među putnicima bili su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i ambasador Turske u Beogradu Ali Riza Čolak.Sletanje prvog civilnog aviona na taj aerodrom je potvrda da je on osposobljen za prijem manjih letilica tipa ATR. Najavljeno je da će aerodrom sledeće godine biti u potpunosti rekonstruisan za civilni saobraćaj, a po realizaciji planiranih investicionih radova aerodrom kod Kraljeva će biti mešovita vojno-civilna vazdušna luka.

Sleteo prvi civilni avion na aerodrom kod KraljevaPrvi civilni avion danas je sleteo na aerodrom "Morava" kod Kraljeva, koji je do sada funkcionisao isključivo kao vojni aerodrome.

Među putnicima bili su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i ambasador Turske u Beogradu Ali Riza Čolak.

Sletanje prvog civilnog aviona na taj aerodrom je potvrda da je on osposobljen za prijem manjih letilica tipa ATR.

Najavljeno je da će aerodrom sledeće godine biti u potpunosti rekonstruisan za civilni saobraćaj, a po realizaciji planiranih investicionih radova aerodrom kod Kraljeva će biti mešovita vojno-civilna vazdušna luka.

Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, pa i Užice i Novi Pazar dobili su novi aerodrom koji će u budućnosti biti na usluzi građanima i omogućavati nove investicije.

Avion su na ovom aerodromu dočekali ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović.

Vlada Srbije je u avgustu 2010. godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Ministar odbrane je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovni saobraćaj, pri čemu bi, prema planu, na aerodrom sletali manji avioni, kapaciteta do 60 putnika.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a investicioni partner je Turska koja donira deset miliona evra. Ministarstvo odbrane je u obnovu ovog aerodroma uložilo 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, a Aerodrom "Nikola Tesla" dva miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik