Srbija vodeća investiciona destinacija za Sloveniju

Bez autora
Nov 01 2010

Srbija je glavna investiciona destinacija za Sloveniju, budući da su slovenačke kompanije investirale 1,7 milijardi evra u Srbiju od ponovnog uspostavljanja ekonomske i diplomatske saradnje dveju zemalja početkom decenije. U proteklih 10 godina slovenačke investicije doprinele SU otvaranju 22.000 novih radnih mesta u Srbiji.Premijer Slovenije će, tokom radne posete Srbiji, otvoriti Metalcinkaru u Indjiji, najveću ovogodišnju slovenačku investiciju u Srbiji. Očekuje se da će ta investicija, vredna 21 milion evra, koja će biti najveći pogon te vrste u regionu, otvoriti 50 novih radnih mesta.

Srbija vodeća investiciona destinacija za SlovenijuSrbija je glavna investiciona destinacija za Sloveniju, budući da su slovenačke kompanije investirale 1,7 milijardi evra u Srbiju od ponovnog uspostavljanja ekonomske i diplomatske saradnje dveju zemalja početkom decenije, objavila je danas slovenačka agencija STA najavljujući sutrašnju posetu slovenačkog premijera Boruta Pahora Beogradu.

U izveštaju se navodi procena da su u proteklih 10 godina slovenačke investicije doprinele otvaranju 22.000 novih radnih mesta u Srbiji.

Premijer Slovenije će, tokom radne posete Srbiji, otvoriti Metalcinkaru u Indjiji, najveću ovogodišnju slovenačku investiciju u Srbiji.

Očekuje se da će ta investicija, vredna 21 milion evra, koja će biti najveći pogon te vrste u regionu, otvoriti 50 novih radnih mesta. Otvaranju će, kako je najavljeno, prisustvovati i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Trgovinska razmena između Slovenije i Srbije dostigla je prošle godine 794 miliona evra, a u prvoj polovini ove godine je iznosila 427 miliona, u čemu je slovenački uvoz učestvovao sa 261 milionom evra.

Pahor je najavio da će u Beogradu razgovarati i o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, najavivši da će se u razgovorima sa srpskim zvaničnicima založiti za mogućnost rešenja pitanja sukcesije "u paketu" koja je izneta na njegovom prošlonedeljnom sastanku sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Naslednici bivše Jugoslavije još uvek imaju nekoliko otvorenih pitanja koje treba rešiti, uključujući raspodelu diplomatskih zgrada, vojne imovine, kulturnog nasleđa, vlasništva mešovitih banaka i državne arhive.

Do Pahorove posete dolazi dan nakon stupanja na snagu sporazuma Slovenije i Srbije o penzijama za radnike iz Srbije koji su radili u Sloveniji i obratno što, po oceni slovenačke agencije, predstavlja još jedan znak unapređenja saradnje dveju zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik