Stanovi uskoro na lizing

Bez autora
Jan 24 2011

Kupovina nekretnina na lizing biće uskoro moguća i u Srbiji, kao i u gotovo svim drugim evropskim zemljama. Stručnjaci procenjuju da će izmena Zakona dovesti do povećanja investicija u građevinarstvu i smanjenja cena nekretnina. Izmenom postojećeg Zakona o lizingu biće omogućeno kupovanje stanova na lizing, što do sada nije bio slučaj. Postojeći Zakon o lizingu, kojim na otplatu može da se kupi samo pokretna imovina, onemogućava mnoge zainteresovane kompanije da grade i prodaju nepokretnosti na lizing. Građani koji ne mogu da podignu kredit moći će uz pomoć lizinga lakše da dođu do stana. Kupovina stanova na lizing biće omogućena sredinom ove godine. Novim zakonom, pri kupovini stanova na lizing neće biti predviđen depozit ili učešće, objašnjava Vladan Manić iz Ministarstva finansija.

Stanovi uskoro na lizingKupovina nekretnina na lizing biće uskoro moguća i u Srbiji, kao i u gotovo svim drugim evropskim zemljama. Stručnjaci procenjuju da će izmena Zakona dovesti do povećanja investicija u građevinarstvu i smanjenja cena nekretnina.

Izmenom postojećeg Zakona o lizingu biće omogućeno kupovanje stanova na lizing, što do sada nije bio slučaj. Postojeći Zakon o lizingu, kojim na otplatu može da se kupi samo pokretna imovina, onemogućava mnoge zainteresovane kompanije da grade i prodaju nepokretnosti na lizing.

Građani koji ne mogu da podignu kredit moći će uz pomoć lizinga lakše da dođu do stana. Kupovina stanova na lizing biće omogućena sredinom ove godine.

Novim zakonom, pri kupovini stanova na lizing neće biti predviđen depozit ili učešće, objašnjava Vladan Manić iz Ministarstva finansija.

"Tu je velika razlika u odnosu na postojeće stambene kredite, gde klijenti na početku same otplate imaju velika davanja po pitanju učešća, po pitanju osiguranja kredita kod nacionalne korporacije", naglašava Manić.

Porez na nekretninu plaća lizing kompanija, koja brine o građevinskoj i pravnoj ispravnosti. Kriterijumi za odobravanje lizinga su nešto blaži nego kod kredita.

Nemanja Komazec iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja navodi da će izmena Zakona uticati na poboljšanje kvaliteta na tržištu i na unapređenje konkurentnosti na finansijskom tržištu.

"Ovo neminovno dovodi do povećanja investicija u oblasti građevinarstva, a konkretni efekti primene Zakona mogu se očekivati već u drugoj polovini ove godine", rekao je Komazec.

Da bi lizing kuće bili konkurentne, glavni problem je, što je, za razliku od bankarskih kredita, finansijski lizing opterećen porezom na dodatnu vrednost.

"Ukoliko želite da nabavite nepokretnost putem lizinga, bićete opterećeni dodatnim porezom na lizing naknadu, pa će, samim tim, biti skuplje", ističe Vlastimir Vuković iz Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Vuković navodi i da je pri samom plaćanju, porez na prenos apsolutnih prava dva i po odsto pri svakoj transakciji.

Kupovina stanova na lizing najviše će odgovarati sadašnjim podstanarima, kao i vlasnicima firmi koji zakupljuju poslovni prostor. Iako ulaze u dugoročno zaduživanje, kroz plaćanje mesečne naknade, ipak, imaju mogućnost da postanu vlasnici nekretnine. Konkretni uslovi finansiranja nekretnina putem lizinga znaće se na proleće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik