Suzbijanjem sive ekonomije do povećanja budžetskih prihoda

Bez autora
Jul 03 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da bi procenat sive ekonomije u Srbiji mogao biti smanjen u narednih nekoliko godina sa sadašnjih 31 odsto na 23 do 24 odsto učešća u ukupnim ekonomskim aktivnostima.Krstić je na otvaranju Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA) u Beogradu objasnio da bi to na godišnjem nivou omogućilo povećanje budžetskih prihoda u iznosu od 500 do 700 miliona evra.

Suzbijanjem sive ekonomije do povećanja budžetskih prihodaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da bi procenat sive ekonomije u Srbiji mogao biti smanjen u narednih nekoliko godina sa sadašnjih 31 odsto na 23 do 24 odsto učešća u ukupnim ekonomskim aktivnostima.

Krstić je na otvaranju Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA) u Beogradu objasnio da bi to na godišnjem nivou omogućilo povećanje budžetskih prihoda u iznosu od 500 do 700 miliona evra.

On je naveo da se realno može očekivati da se za dve do tri godine siva ekonomija svede na procenat kakav postoji u zemljama centralne i istočne Evrope, pri čemu su za to potrebne zakonske izmene, novi način upravljanja i nagrađivanja ljudi u Poreskoj upravi, kao i bolji odnos prema poreskim obveznicima.

Plan smanjenja sive ekonomije, kako je istakao, jeste ambiciozan cilj koji se ne može ostvariti odmah.

Prema njegovim rečima, postoje oblasti, poput borbe protiv ilegalne trgovine akciznim proizvodima, gde se mogu ostvariti dodatni prihodi brže nego u nekim drugim oblastima, iako to zahteva koordinisan napor nekoliko različitih državnih institucija.

Ministar je najavio da prve konkretne korake u vezi sa ovom tematikom očekuje u narednih nekoliko nedelja, i ukazao na to da je borba protiv sive ekonomije veoma značajna u procesu fiskalne konsolidacije.

Istovremeno, on je naveo da se po prvi put u Srbiji organizuje Skupština Intra-evropske organizacije poreskih administracija, kojoj prisustvuju predstavnici 46 zemalja Evrope i centralne Azije.

Centralna tema tog dvodnevnog skupa, kako je precizirao, jeste način na koji poreske uprave mogu da budu bolji servisi građana i imaju bolji odnos sa poreskim obveznicima.

Za Srbiju održavanje ovog skupa dolazi u pravom trenutku, s obzirom na to da se u skupštinskoj proceduri nalazi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, da je izabran novi direktor Poreske uprave i započeta transformacija te službe, ocenio je Krstić.

IOTA je osnovana 1996. godine u Budimpešti kao neprofitna međuvladina organizacija poreskih administracija koje daju podršku zemljama članicama u unapređenju te službe, a čiji je Srbija član od 2002. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik