U Mostar stiže najveći mobilni laboratorij tehnologije i robotike na svijetu

Bez autora
Jun 01 2023

U okviru sajma nauke, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo”, u Mostaru će 2. juna na Španskom trgu od 10 sati posjetioci moći pogledati jednu od najvećih tehnoloških inovacija dosad – mobilni laboratorij “Lab on Wheels”, upakovan u posebno dizajniranu prikolicu.

Kako su priopćili organizatori, ovakvi laboratoriji su rijetkost. Ovo je najveći te vrste na svijetu, a cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta nauke.

3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio, ovog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija koja dolazi iz Češke.

Iz mobilnog laboratorija “FabLab Brno” iz Češke ističu kako na ovaj način žele podijeliti svoje znanje u vezi s procedurom proizvodnje s globalnom zajednicom te učiniti laboratorij dostupan široj javnosti.

“Nakon parkiranja, mobilni laboratorij pretvara se u radionicu punu strojeva za digitalnu proizvodnju. Učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija. Pruža ne samo priliku da nauče najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i da isprobaju sve strojeve i naprave nešto na njima. Tako svi odlaze s personaliziranim proizvodom koji su sami napravili”, poručuju iz “FabLab” Brno.

Nakon Mostara, mobilni laboratorij putuje na “Maker Faire Sarajevo”, koji se tokom vikenda (3.i 4. juna) održava u glavnom gradu BiH, u Domu mladih i na platou KSC Skenderije.

Ove godine učestvuje preko stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, mejkera, startup-ova i inovativnih kompanija, a organizator ovog događaja je asocijacija “FabLab” Sarajevo.

Ulaz na “Maker Faire Sarajevo” je besplatan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik