Unaprediti poslovni ambijent u lokalnim samoupravama

Bez autora
Jul 27 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je danas očekivanje da će Vlada do septembra razmatrati nova zakonska rešenja koja će doprineti unapređenju rada lokalnih samouprava.Udovički je u Kruševcu, na sastanku sa gradonačelnikom tog grada, predstavnicima opštine i načelnikom Rasinskog okruga, precizirala da je reč o zakonima o zapošljavanju u pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o lokalnim samoupravama i o komunalnoj policiji.

Unaprediti poslovni ambijent u lokalnim samoupravamaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je danas očekivanje da će Vlada do septembra razmatrati nova zakonska rešenja koja će doprineti unapređenju rada lokalnih samouprava.

Udovički je u Kruševcu, na sastanku sa gradonačelnikom tog grada, predstavnicima opštine i načelnikom Rasinskog okruga, precizirala da je reč o zakonima o zapošljavanju u pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o lokalnim samoupravama i o komunalnoj policiji.

Ona je ocenila da lokalne samouprave nemaju dovoljno autonomije i da se suočavaju sa problemima u regulativi koji sprečavaju funkcionisanje preduzeća u restrukturiranju i realizaciju investicija.

Takođe, kako je navela, veliki problem predstavlja i uredba koja ograničava novo zapošljavanje u državnoj upravi, pa samim tim i u opštinama, zbog čega bi one trebalo da ulože dodatni napor kako bi unapredile svoj poslovni ambijent.

U lokalnim samoupravama postoje mnoge prepreke za nove investicije i izgradnju, ukazala je Udovički i poručila da će neke sugestije lokalnih samouprava uzeti u obzir kada bude davala mišljenje u vezi sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Ona je navela nekoliko problema sa kojima se suočavaju preduzeća u restrukturiranju, i istovremeno izrazila nadu da će usvajanje novog zakona o privatizaciji poboljšati situaciju u toj sferi.

Sastanku u Kruševcu prisustvovali su predstavnici 48 opština i javnih preduzeća iz Rasinskog okruga.

Ovom posetom započeo je „karavan okruzima“, tokom kojeg će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imati priliku da na jednom mestu okupi predstavnike jedinica lokalne samouprave jednog okruga, kako bi se razmenila mišljenja o pripremi zakonskih rešenja koja se odnose na lokalni nivo.

Udovički će danas u Vrnjačkoj Banji razgovarati i sa predstavnicima Raškog okruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik