Usluga eUverenje unapređuje efikasnost sudstva

Bez autora
Aug 01 2021

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se uvođenjem novih usluga dodatno olakšava život građanima i da država treba da služi kao servis građanima 24 sata, svakog dana u godini.

Brnabić, koja je prisustvovala promociji usluge eUverenje u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, istakla je da građani više ne moraju da izlaze sa posla i čekaju u redovima ispred sudova da bi dobili potrebna dokumenta jer će im država u svakom trenutku pružiti tu uslugu.

Premijerka je naglasila da je država završila ogroman posao i da su nove usluge veoma važne jer unapređuju efikasnost sudstva i pritom uporedila uslugu eUverenje sa značajem eRecepta u zdravstvu.

Ovim se smanjuje administrativni i birokratski posao kako bi zaposleni u sudovima mogli da se bave i drugim stvarima i da na taj način podižu efikasnost pravosuđa, navela je ona.

Na portalu eUprava dostupne su tri nove usluge koje omogućavaju da se sa samo nekoliko klikova elektronski dobije uverenje da se protiv fizičkog i pravnog lica ne vodi krivični postupak, kao i da pravno lice nije osuđivano.

Nove usluge razvili su Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT i eUpravu sa ciljem da se građanima olakša pribavljanje tih dokumenata.

Brnabić je danas ponovila i da Vlada i predsednik Republike Aleksandar Vučić neće ostaviti na cedilu radnike kompanije “Geoks”, koja je najavila zatvaranje fabrike u Vranju, i navela da veruje da će predsednik uskoro izaći sa rešenjem tog problema i da će zaposleni imati bolje plate i uslove rada.

Ona je podsetila na to da je Vučić najavio da će posetiti Vranje oko 15. septembra, i, na pitanje da li će država i novom investitoru davati subvencije, navela da je bivša vlast pregovarala sa “Geoksom” i da je omogućila da ta kompanija isplaćuje minimalac radnicima, kao i da je dogovarala subvencije, koje je isplatila sadašnja vlast.

Premijerka je navela da se sistem subvencija u potpunosti promenio 2014. godine i da su subvencije države mogli da dobiju strani i domaći investitori samo ako je nivo plata najmanje 20 odsto veći od minimalne zarade.

Ne može da dođe investitor koji će sve radnike držati na minimalcu i dobijati subvencije od države. Takođe, uvedene su bankarske garancije, oročene na pet godina, tako da se subvencije isplaćuju u tranšama kada investitor ispuni obaveze, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je, kada je reč o subvencijama i podizanju minimalne cene rada, podsetila na to da je u vreme bivše vlasti minimalac iznosio 172 evra, a da je sada 272 evra, dok je prosečna zarada bila 366 evra, a da je prošle godine dostigla 511 evra, kao i da se očekuje da će do kraja ove godine biti oko 600 evra.

To su dramatične razlike, ali mislim da plate nisu dovoljno dobre, zbog čega smo sebi dali zadatak da prosečna zarada bude 900 evra do 2025. godine. Sve nam govori da ćemo to i postići, poručila je Brnabić.

Ona je navela da se sa nivoa prosečne plate od 366 evra ne može za sedam godina doći do 900 evra, kao i da se zemlja mora podizati postepeno.

Radili smo i postizali rezultate koje su hvalili Svetska banka, MMF, evropske institucije, napredovali na svim svetskim listama. Borimo se, ali kad krenete iz minusa teško je to postići, zaključila je Brnabić.

Premijerka je dodala da je nezaposlenost sa više od 25 odsto smanjena na 9,3 odsto i ukazala na to da je naša ekonomija nastavila da raste mnogo brže od evropskog proseka u 2021.godini i da je Srbija zabeležila rast od 13,4 odsto u drugom kvartalu, a u prvoj polovini godine od 7,5 odsto.

Ona je najavila da će u četvrtak biti održana sednica Saveta za BDP, na kojoj će biti razgovarano o tome kako da rast bude i veći od 6,5 odsto, uz napomenu da je bio projektovan na 6 odsto.

Prema njenoj oceni, to će sve uticati i na rast minimalca, za koji se očekuje da će biti 300 evra od 1. januara 2022. godine.

Predstavljanju usluge eUverenje prisustvovali su i ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i predsednica Drugog osnovnog suda Tatjana Jeremić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik