Voz na relaciji Zaječar – Požarevac ponovo saobraća nakon dve godine

Bez autora
Jun 18 2013

“Železnice Srbije” uvele su danas u redovan putnički železnički saobraćaj dizel motorni voz serije 710, koji će saobraćati između Zaječara i Požarevca i na taj način omogućiti putnicima iz ovog regiona železničku vezu do Beograda.Tako je, nakon nešto više od dve godine, na relaciji Zaječar – Požarevac – Beograd ponovo uspostavljen železnički saobraćaj, a po nabavci novih vozova, uključiće se u saobraćaj u ovom regionu još dva putnička voza kako bi se poboljšale veze u unutrašnjem saobraćaju.

Voz na relaciji Zaječar – Požarevac ponovo saobraća nakon dve godine“Železnice Srbije” uvele su danas u redovan putnički železnički saobraćaj dizel motorni voz serije 710, koji će saobraćati između Zaječara i Požarevca i na taj način omogućiti putnicima iz ovog regiona železničku vezu do Beograda.

Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović poručio je prilikom obilaska železničke stanice u Zaječaru da železnica nije zaboravila taj kraj koji je poslednjih dvadesetak godina bio u potpunosti zapostavljen.

Tako je, nakon nešto više od dve godine, na relaciji Zaječar – Požarevac – Beograd ponovo uspostavljen železnički saobraćaj, a po nabavci novih vozova, uključiće se u saobraćaj u ovom regionu još dva putnička voza kako bi se poboljšale veze u unutrašnjem saobraćaju.

Dizel motorna garnitura će po redu vožnje iz Zaječara polaziti u 23:01 sati, i preko stanica Vražogrnac, Bor, Majdanpek i Rabrovo – Klenje stizati u Požarevac u 3:55 sati, odakle će putnici drugim vozom u 04:30 sati moći da krenu za Beograd, gde po redu vožnje stižu u 6:59 sati.

Voz će iz Požarevca u povratku polaziti u 10.20 sati i u Zaječar stizati po redu vožnje u 15:16 sati. Putnici iz Beograda moći će da krenu u 7:35 sati, da bi stigli u Požarevac u 10:04 i odatle u 10:20 sati dizel motornim vozom nastavili za Zaječar.

Generalni direktor srpskih železnica naglasio je da je zabeleženo neznatno povećanje obima prevoza iz Zaječara. Odavde se godišnje preveze oko 700.000 tona robe. U prvih pet meseci ove godine, obim prevoza povećan je za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. To znači da se radi bolje, ali ne i onoliko koliko bi se moglo raditi. Razlog nemogućnosti većeg povećanja obima posla, kako prevoza robe, tako i putnika, su starost pruga i nedostatak voznih sredstava, kazao je Simonović i izrazio optimistički stav u pogledu perspektive železničkog prevoza na tom delu pruge.

Voz od Zaječara do Beograda putuje osam sati, ali je cena karte duplo jeftinija u odnosu na cenu autobuske karte. Cilj je da se na ovoj pružnoj relaciji što pre omogući standardna brzina kretanja voza. Železnica očekuje bolju saradnju sa lokalnom samoupravom radi poboljšanja kvaliteta železničkog transporta, a u ovom slučaju lokalna samouprava nije pokazala dovoljno interesovanja. Mora se imati dobru komunikacija sa lokalnom samoupravom kako bi se izašlo u susret potrebama putnika. Sugestije će se prihvatati i korigovaće se prevoz u skladu sa mogućnostima i potrebama korisnika usluga, zaključio je Simonović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik