"Železnice Srbije" modernizovaće preko 30 putnih prelaza u Beogradu

Bez autora
Dec 10 2013

"Železnice Srbije" urediće i modernizovati putni prelaz u mestu Veliki Crljeni, između Stepojevca i Lazarevca, koji prelazi preko četiri železnička koloseka. Posao će biti realizovan u saradnji sa preduzećima „Kolubara“ Lazarevac i „TENT“ Obrenovac, kao i sa opštinom Lazarevac, a ukupna investicija je oko milion dinara.Na putnom prelazu gde se barska pruga i tri industrijska koloseka ukrštaju sa lokalnim putem biće urađena asfaltna kolovozna konstrukcija, a radovi koji su danas započeli biće završeni već za nekoliko dana.

"Železnice Srbije" urediće i modernizovati putni prelaz u mestu Veliki Crljeni, između Stepojevca i Lazarevca, koji prelazi preko četiri železnička koloseka. Posao će biti realizovan u saradnji sa preduzećima „Kolubara“ Lazarevac i „TENT“ Obrenovac, kao i sa opštinom Lazarevac, a ukupna investicija je oko milion dinara.

Na putnom prelazu gde se barska pruga i tri industrijska koloseka ukrštaju sa lokalnim putem biće urađena asfaltna kolovozna konstrukcija, a radovi koji su danas započeli biće završeni već za nekoliko dana.

Ovo je prvi od tri putna prelaza na teritoriji opštine Lazarevac koji će biti uređeni već u narednih desetak dana, ali i jedan od deset putnih prelaza koji će tokom ove i naredne godine biti modernizovani na teritoriji Grada Beograda, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, koji je danas sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave i privrede obišao putni prelaz u mestu Veliki Crljeni, između Stepojevca i Lazarevca, čije su uređenje i modernizacija u toku.

Na teritoriji opštine Lazarevac "Železnice Srbije" od postojećih deset putnih prelaza urediće i modernizovati tri. Prvi, čije je uređenje u toku, prelazi preko  četiri koloseka, od kojih su tri industrijska (dva su koloseci "Kolubare", jedan je kolosek "TENT-a"), a jedan kolosek pruge Beograd – Bar.

Već narednih dana započeće radovi i na druga dva putna prelaza na teritoriji opštine Lazarevac – u Stepojevcu i u mestu Sumeđ. Uređenje ova dva putna prelaza finansiraće "Železnice Srbije", a vrednost posla je oko 500 hiljada dinara.

"Železnice Srbije" u okviru sveobuhvatnog programa modernizacije železničke infrastrukture, rekonstruisaće tokom ove i naredne godine na teritoriji Grada Beograda putne prelaze  u Zemunu, Batajnici, Sremčici, Rakovici, Resniku i Lazarevcu, sa ciljem unapređivanja bezbednosti saobraćaja u uslovima intenziviranja putničkog i robnog transporta na pojedinim pravcima. Poređenja radi, prethodno rukovodstvo u 2012. Godini nije uradilo ni jedan putni prelaz, istakao je Simonović, naglasivši da u Beogradu ima ukupno 114 putnih prelaza.

Ovo je do sada dogovoreno sa lokalnim samoupravama u glavnom gradu, a pregovori i aktivnosti na tom planu u Beogradu, ali i širom Srbije biće nastavljeni i u narednom periodu, uporedo sa rekonstrukcijom i modernizacijom železničke infrastrukture i gde god to bude bilo potrebno, dodao je generalni direktor srpskih železnica, i naglasio da je broj vanrednih događaja  na putnim prelazima ove godine smanjen za trećinu u odnosu na 2012. godinu.

Prema Simonovićevim rečima, tokom modernizacije železnice u Srbiji biće rekonstruisan i veći broj putnih prelaza, pa će tako samo prilikom remonta pruge Mala Krsna – Velika Plana biti uređeno čak 19, a između Sopota Kosmajskog i Kovačevca 9 putnih prelaza.Oba ova projekta trebalo bi da počnu već naredne godine i biće finansirani iz ruskog kredita.

"Železnice Srbije" će  u opštini Rakovica, na zahtev opštine, uraditi pasarelu ili podhodnik (tehničke analize su u toku) preko devet koloseka u železničkoj stanici Resnik, kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a na relaciji Rakovica – Resnik biće izgrađen jedan nadvožnjak, zahvaljujući čemu će biti ukinuta dva putna prelaza na ovoj trasi.

U zemunskoj opštini planirano je da se urade dve pešačke pasarele i dva nova nadvožnjaka na najfrekventnijim mestima. Reč je o pešačkim pasarelama u naselju Šangaj, blizu železničke stanice Batajnica i u železničkoj stanici Zemun Polje, kao i nadvožnjaci na pruzi Batajnica-Stara Pazova (oko 400 metara od železničke stanice Batajnica) i Zemun Polje – Ugrinovci, a razmatra se i unapređivanje saobraćajnih veza sa naseljima Ugrinovci i Busije, u kojima živi oko 15 hiljada stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik