Akcije NIS-a skočile 30 odsto

Bez autora
May 25 2011

Svi koji su pre mesec dana kupili akcije Naftne industrije Srbije (NIS), prethodne nedelje su prodajom na svakoj od njih mogli da zarade po oko 250 dinara. Nisu loše prošli ni trgovci deonicama Aerodroma “Nikola Tesla” jer je cena ove hartije za nedelju dana skočila sa 512 na 564 dinara. Akcije NIS-a su podsetile ulagače na zvezdane momente tržišta iz 2007. godine. NIS je u proteklih sedam dana porastao 30,7 procenata, a okidač za najezdu investitora bilo je predstavljanje rezultata za prvi kvartal 2011. u kojem je NIS ostvario dobit od 9,8 milijardi dinara. Akcije NIS-a okončale su sedmicu na nivou od 771 dinar, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 295,5 miliona dinara. U vlasničkoj strukturi ove kompanije su Zagebačka banka, te Rojal bank of Skotland. Akcionari Aerodroma su švedski investicioni fond Ist Kapital, te kastodi računi Erste i Unikredit banke...

Akcije NIS-a skočile 30 odstoSvi koji su pre mesec dana kupili akcije Naftne industrije Srbije (NIS), prethodne nedelje su prodajom na svakoj od njih mogli da zarade po oko 250 dinara.

Nisu loše prošli ni trgovci deonicama Aerodroma “Nikola Tesla” jer je cena ove hartije za nedelju dana skočila sa 512 na 564 dinara.

Akcije NIS-a su podsetile ulagače na zvezdane momente tržišta iz 2007. godine. NIS je u proteklih sedam dana porastao 30,7 procenata, a okidač za najezdu investitora bilo je predstavljanje rezultata za prvi kvartal 2011. u kojem je NIS ostvario dobit od 9,8 milijardi dinara. Akcije NIS-a okončale su sedmicu na nivou od 771 dinar, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 295,5 miliona dinara. U vlasničkoj strukturi ove kompanije su Zagebačka banka, te Rojal bank of Skotland. Akcionari Aerodroma su švedski investicioni fond Ist Kapital, te kastodi računi Erste i Unikredit banke...

- Tražnju NIS-ovih akcija podstakli su dobri poslovni rezultati kompanije u 2010. i u prvom kvartalu ove godine. Ulagači su munjevito ulagali i podizali cenu i do 40 odsto. I akcije Aerodroma su rasle za oko 15 procenata, što je delom posledica dobrog poslovanja, a delom skoka akcija NIS-a - kaže za “24 sata” Nenad Gujaničić iz brokerske kuće "Sinteza invest".

On očekuje da će kratkoročno zbog prenaglašene reakcije ulagača cena akcije NIS-a blago da padne, ali da će se dugoročno, ako NIS dobro posluje, nastaviti uzlazni trend.

Branislav Jorgić, iz kuće "Jorgić broker" kaže da je NIS je krenuo u trgovanje sa cenom akcije od 500 dinara, najniža je bila 442, a u petak na zatvaranju berze cena je dostigla 771 dinar.

- Cena raste zbog veće tražnje a manje ponude, jer svi koji su hteli da prodaju akcije to su do sada i učinili. Drugi razlog su dobri rezultati poslovanja, a treći obelodanjivanje ambicioznih planova NIS-a za širenje poslovanja u regionu - smatra Jorgić.

Naš sagovornik dodaje da je obračunska cena akcije Aerodroma 656 dinara, a tržišna 564, što je neobično jer je reč o profitabilnoj kompaniji. Obračunska cena akcije NIS-a je oko 350 dinara, a tržišna 771. Obe kompanije imaju potencijal za dalji rast cena akcije - zaključuje Jorgić.

Energoprojekt je oslabio 4,6 odsto, na 871 dinar, dok je, uprkos velikim padovima tokom sedmice, AIK banka završila nedelju nadomak nivoa od 3.600 dinara. Komercijalna banka je pala 4,3 procenta, dok je jedan od najvećih gubitnika bila Agrobanka koja se srozala nepunih 10 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik