Akcije NIS vredeće četiri puta više 2013.

Bez autora
May 18 2011

Veruje se da je zbog nerazvijenog domaćeg tržišta vrednost deonica NIS potcenjena 70 do 100 odsto. Cena akcija NIS-a skočila je od aprila sa 500 na 580 dinara, ili čitavih 16 odsto. To nije malo, ali mnogi kažu da ova cena ne odslikava realno stanje u kojem se NIS nalazi. NIS je ostvario dobit 16,5 milijardi dinara prošle godine, u odnosu na minus od 4,4 milijarde u 2009. I u prvom kvartalu ove godine nastavljeno je dobro poslovanje. Iako bi ovo poguralo cene akcija na bilo kom svetskom tržištu to se nije desilo sa NIS-ovim na Beogradskoj berzi. Realne cene akcija NIS su za 60 do 100 odsto više od sadašnjih. U 2010. godini profit pre oporezivanja NIS-a (EBIDTA) bio je dva puta niži nego kod hrvatske naftne kompanije INA, a vrednost akcija NIS šest puta manja nego kod Hrvata. Pravilo je da se vrednost kompanije množi sa vrednošću profita pre oporezivanja i zato ne može biti takve razlike između ovog pokazatelja i vrednosti, kod sličnih kompanija, kao što su NIS i INA.

Akcije NIS vredeće četiri puta više 2013.Veruje se da je zbog nerazvijenog domaćeg tržišta vrednost deonica NIS potcenjena 70 do 100 odsto.

Cena akcija NIS-a skočila je od aprila sa 500 na 580 dinara, ili čitavih 16 odsto. To nije malo, ali mnogi kažu da ova cena ne odslikava realno stanje u kojem se NIS nalazi.

NIS je ostvario dobit 16,5 milijardi dinara prošle godine, u odnosu na minus od 4,4 milijarde u 2009. I u prvom kvartalu ove godine nastavljeno je dobro poslovanje, piše današnji "Blic".

Iako bi ovo poguralo cene akcija na bilo kom svetskom tržištu to se nije desilo sa NIS-ovim na Beogradskoj berzi.

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe i akcionar NIS kaže za beogradski dnevnik da su realne cene akcija NIS za 60 do 100 odsto više od sadašnjih.

"U 2010. godini profit pre oporezivanja NIS-a (EBIDTA) bio je dva puta niži nego kod hrvatske naftne kompanije INA, a vrednost akcija NIS šest puta manja nego kod Hrvata. Pravilo je da se vrednost kompanije množi sa vrednošću profita pre oporezivanja i zato ne može biti takve razlike između ovog pokazatelja i vrednosti, kod sličnih kompanija, kao što su NIS i INA", kaže sagovornik "Blica" iz jedne beogradske brokerske kuće.

U NIS-u procenjuju da će deonice 2013. vredeti 2.000 dinara, a 2020. godine 5.000 dinara.

Kiril Kravčenko, generalni direktor, najavio je mogućnost izlaska na neku stranu berzu, o čemu odluku treba da donese skupština akcionara u kojoj sede Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, i Aleksandar Đukov, prvi čovek "Gaspromnjefta".

Škundrić kaže da je izlazak NIS-a na neku od renomiranih svetskih berzi u saglasnosti sa vladinom strategijom razvoja NIS-a, ali nije mogao da precizira kada će se to i desiti.

Milivoje Knežević, portfolio menadžer „MV investmentsa“, kaže da na cenu akcija ne utiče samo poslovanje već i rizik zemlje i likvidnost berze.

On misli da je izlazak na neku stranu berzu dobar potez, ali teško izvodljiv, jer "kako su saopštili predstavnici NIS-a, za tako nešto potrebna je promena kupoprodajnog ugovora”.

"To bi bilo svima u interesu, i velikim i malim akcionarima jer bi se postigla realnija cena, jedino ne bi odgovaralo nekome ko hoće da kupi što više akcija NIS-a, ali takvih sada nema na Berzi", tvrdi Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik