Berza spremna na početak trgovanja akcijama "Aerodroma"

Bez autora
Jan 23 2011

Beogradska berza je spremna za početak trgovanja akcijama izdavalaca Aerodroma "Nikola Tesla" i Akcionarskog fonda. Očekivanja se odnose na privlačenje dodatnog kapitala i novih investitora, što bi kao posledicu imalo rast broja investitora, likvidnosti tržišta i povećanja prometa na Berzi.I u slučaju trgovanja akcijama aerodroma "Nikola Tesla" i Akcionarskog fonda, biće korišćen isti princip kao i za hartije Naftne industrije Srbije (NIS), a potrebno je uložiti dodatne napore za obuku akcionara i još jednom informisati građane o procedurama trgovanja.

Berza spremna na početak trgovanja akcijama Beogradska berza je spremna za početak trgovanja akcijama izdavalaca Aerodroma "Nikola Tesla" i Akcionarskog fonda.

Prema rečima direktorke Berze Gordane Dostanić, očekivanja se odnose na privlačenje dodatnog kapitala i novih investitora, što bi kao posledicu imalo rast broja investitora, likvidnosti tržišta i povećanja prometa na Berzi.

Dostanić je navela da će i u slučaju trgovanja akcijama aerodroma "Nikola Tesla" i Akcionarskog fonda, biti korišćen isti princip kao i za hartije Naftne industrije Srbije (NIS) i naglasila da je potrebno uložiti dodatne napore za obuku akcionara i još jednom informisati građane o procedurama trgovanja.

Dostanić je dodala da u tržišnom smislu svako uključenje novih akcija budi očekivanja da će ta hartija privući pažnju investitora.

"Građani koji su stekli besplatne akcije, ukoliko se odluče na njihovu prodaju i ovoga puta će moći da, posredstvom banke 'Poštanska štedionica' koja je tzv. izabrani broker od strane države, prvu prodaju obave bez plaćanja provizije", objasnila je ona.

Direktorka Berze je istakla da zaposleni i bivši radnici Aerodroma, za prodaju akcija, mogu odabrati bilo koje brokersko-dilersko društvo, ili ovlašćenu banku koja je član Berze, a za to posredovanje u trgovanju će platiti proviziju.

Kada je u pitanju kupovina akcija Aerodroma i Akcionarskog fonda, ili bilo kod izdavaoca, Dostanić navodi da bi zainteresovani građani trebalo da se obrate nekom od pomenutih članova Berze.

Na osnovu iskustva prilikom početka trgovanja akcijama NIS-a u avgustu prošle godine, ona je navela da se može dogoditi da u prvim danima interesovanje za prodaju tih akcija bude višestruko veće od tražnje.

Direktorka Berze navodi i da je na osnovu iskustva sa akcijama NIS-a, pretpostavka da će od 4,8 miliona akcionara, koji imaju besplatne akcije, bar 20 odsto njih izaći na tržište ispostavljanjem naloga za prodaju.

"Prodajnim nalozima u ovom slučaju najviše je 'opterećen' jedan član Berze, banka 'Poštanska štedionica', pa je uočljiva velika nesrazmera u opterećenju informacionog sistema", kazala je Dostanić, ističući da će sistem Berze i toj situaciji biti prilagođen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik