Berza u Budimpešti jača od regiona

Bez autora
Feb 24 2011

Tržišna kapitalizacija Beogradske berze je krajem prošle godine iznosila oko devet milijardi evra, Zagrebačke oko 27 milijardi evra, a Ljubljanske 20 milijardi evra. Poređenja radi tržišna kapitalizacija berza u Budimpešti je 70 milijardi evra, čulo se danas na okruglom stolu o tržištu hartija od vrednosti. Kada je reč o regionalnom povezivanju berzi u okruženju taj zadatak nije teško ostvariti i taj posao može da se završi u roku od godinu dana. Formiranje regionalnog tržišta kapitala omogućilo bi kompanijama da, kako je kazao, brže rastu i prikupljaju kapital. Da bi jedna takva platforma okupljanja svih berzi sa prostora bivše Jugoslavije zaživela potrebna je politička podrška odnosno dogovor na nivou država.

Berza u Budimpešti jača od regionaTržišna kapitalizacija Beogradske berze je krajem prošle godine iznosila oko devet milijardi evra, Zagrebačke oko 27 milijardi evra, a Ljubljanske 20 milijardi evra.

Poređenja radi tržišna kapitalizacija berza u Budimpešti je 70 milijardi evra, čulo se danas na okruglom stolu o tržištu hartija od vrednosti.

"Kada je reč o regionalnom povezivanju berzi u okruženju taj zadatak nije teško ostvariti i taj posao može da se završi u roku od godinu dana", kazao je za Betu predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac.

Formiranje regionalnog tržišta kapitala omogućilo bi kompanijama da, kako je kazao, brže rastu i prikupljaju kapital.

Da bi jedna takva platforma okupljanja svih berzi sa prostora bivše Jugoslavije zaživela potrebna je politička podrška odnosno dogovor na nivou država, čulo se na skupu.

Štimac je istakao da bi trebalo uložiti dodatni napor da se napravi regionalno tržište kapitala budući da su sve berze sa eks-Yu prostora zajedno po tržišnoj kapitalizaciji manje od Budimpeštanske berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik