CROBEX će se do kraja godine kretati oko 1.700 bodova

Bez autora
Dec 26 2012

Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga je tjedna prekinuo osmodnevni negativni niz, ali kako nema pokretača za njegov rast, u idućem razdoblju mogao bi se kretati oko 1.700 bodova. Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,50 posto, na 1.728 bodova, dok je Crobex10 porastao 1,15 posto, na 972 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 110,45 milijuna kuna, i bio je gotovo dvostruko veći nego tjedan dana prije. Uz redovni promet, u blok transakcijama povlaštenim dionicama Croatia osiguranja ostvaren je promet od 13,2 milijuna kuna. Nakon 8-dnevne negativne korekcije, Crobex se odbio prema gore, no nakon tri dana rasta ponovno je u petak skliznuo na niže. U kratkoročnome razdoblju Crobex vidimo oko 1.700 bodova, jer na vidiku nema okidača za rast. Ostaje za vidjeti hoće li posljednjih dana u ovoj godini pojedini fondovi ili veći investitori uljepšavati svoje portfelje.

CROBEX će se do kraja godine kretati oko 1.700 bodovaCrobex indeks Zagrebačke burze protekloga je tjedna prekinuo osmodnevni negativni niz, ali kako nema pokretača za njegov rast, u idućem razdoblju mogao bi se kretati oko 1.700 bodova.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,50 posto, na 1.728 bodova, dok je Crobex10 porastao 1,15 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 110,45 milijuna kuna, i bio je gotovo dvostruko veći nego tjedan dana prije. Uz redovni promet, u blok transakcijama povlaštenim dionicama Croatia osiguranja ostvaren je promet od 13,2 milijuna kuna.

- Nakon 8-dnevne negativne korekcije, Crobex se odbio prema gore, no nakon tri dana rasta ponovno je u petak skliznuo na niže. U kratkoročnome razdoblju Crobex vidimo oko 1.700 bodova, jer na vidiku nema okidača za rast - kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, ostaje za vidjeti hoće li posljednjih dana u ovoj godini pojedini fondovi ili veći investitori uljepšavati svoje portfelje.

- Pojedine dionice ostvarile su odličnu izvedbu ove godine, no čini se da bi Crobex mogao godinu završiti s minusom. Ni u prvom tromjesečju iduće godine ne vidimo domaćih poticaja za rast, jer osobna potrošnja i dalje pada, poduzeća se nastavljaju razduživati, izgledi za rast glavnih izvoznih tržišta su negativni, a i državne investicije će biti manje od planiranih zbog snižavanja hrvatskog kreditnog rejtinga - ocjenjuje Bernfest.

U redovnom trgovanju najveći je promet ostvaren dionicom Leda, 15,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,65 posto, na 7.600 kuna.

Ledo je uspješno proveo izdanje novih dionica. U postupku povećanja temeljnog kapitala upisano je i uplaćeno svih 93.750 ponuđenih novih redovnih dionica po cijeni od 8.000 kuna, što je ukupan iznos od 750 milijuna kuna. Ta je tvrtka najavila da dokapitalizacijom želi prikupiti sredstva za kupnju Frikoma iz Beograda i Leda Podgorica od Agrokora.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s više od 14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,84 posto, na 198,12 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Dalekovoda. Uz promet od 5,6 milijuna kuna, tjedan je završila na 68,40 kuna, što je 7,72 posto više nego prošloga petka. Dalekovod je objavio da je Financijska agencija (Fina) otvorila postupak predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom, a nakon toga Fina je skinula i blokadu s računa Dalekovoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik