Decembarski dobici na berzama najveći za poslednjih deset godina

Bez autora
Dec 27 2010

Velika očekivanja investitora oko budućeg ekonomskog razvoja kao i odlični rezultati o rastu američke privrede u poslednjem kvartalu godine na izmaku, inspirisali su tržišne učesnike da zauzimaju duge pozicije na vlasničkim papirima koji su u proseku doneli najveće decembarske dobitke za poslednjih deset godina.Dow Jones Indsutrial Average je zabeležio kvartalni rast od 7,28 odsto, odnosno rast od 11 procenata od početka godine, dok indeks tehnoloških akcija Nasdaq na nivou od 2.666 poena beleži dvanaestoprocentni kvartalni dobitak, tj. rast od čak 17.47 odsto u 2010. godini.

Decembarski dobici na berzama najveći za poslednjih deset godinaVelika očekivanja investitora oko budućeg ekonomskog razvoja kao i odlični rezultati o rastu američke privrede u poslednjem kvartalu godine na izmaku, inspirisali su tržišne učesnike da zauzimaju duge pozicije na vlasničkim papirima koji su u proseku doneli najveće decembarske dobitke za poslednjih deset godina.

Dow Jones Indsutrial Average je zabeležio kvartalni rast od 7,28 odsto, odnosno rast od 11 procenata od početka godine, dok indeks tehnoloških akcija Nasdaq na nivou od 2.666 poena beleži dvanaestoprocentni kvartalni dobitak, tj. rast od čak 17.47 odsto u 2010. godini.

Goldman Sachs, jedna od najvećih američkih banaka, u svom izveštaju o procenama za narednu godinu predviđa snažan oporavak američke i svetske privrede koje bi trebalo da porastu za 2,7 i 4,6 odsto respektivno.

Jim O’Neil, analitičar banke, tvrdi da će S&P500 naredne godine porasti za 20%, što znači da će završiti pri vrednosti od oko 1.508 poena.

Dodatni optimizam pokazuje i CBOE Volatility Index (VIX) koji meri strah investitora. Indeks se smanjio na 16 poena što je pad od početka godine od 24 odsto. Investicioni strah najviše je suzbijen u poslednjem mesecu u kojem je VIX oslabio za čak 30 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik