Firme iz Srbije bi na Londonsku berzu

Bez autora
Nov 18 2010

Mogu li kompanije iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope da listiraju svoje akcije na Londonskoj berzi? Kakve su u ovoj fazi ekonomske krize mogućnosti za prikupljanje kapitala na međunarodnim tržištima? O ovim temama raspravljalo se na skupu koji je organizovala revizorska kuća KPMG Srbija u saradnji sa Londonskom berzom, a bili su prisutni predstavnici nekih od vodećih kompanija iz Srbije i regiona: Srbijagas, Rudnap, Dunav hrana grupa, Nekse, Agrokor, Voli Trejd, Atlantik Grupa, Direkt Grupa, Nelt i NKBM. O mogućnostima ulaska na Berzu i njenim benefitima govorili su predstavnici Londonske berze u svojstvu regulatora, Bank of New York Mellon u svojstvu depozitarne banke, Citibank u svojstvu investicione banke, advokatske kuće Hogan Lovells i KPMG u svojstvu revizora za potrebe ulistavanja. U današnje vreme, nije više tako jednostavno doći do izvora sredstava za finansiranje daljeg razvoja. Koncept jednostavnog, brzog i jeftinog bankarskog zaduženja doživeo je vrhunac u predkriznom periodu i sada je potrebno da se kompanije okrenu novim načinima prikupljanja sredstava.

Firme iz Srbije bi na Londonsku berzuMogu li kompanije iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope da listiraju svoje akcije na Londonskoj berzi? Kakve su u ovoj fazi ekonomske krize mogućnosti za prikupljanje kapitala na međunarodnim tržištima?

O ovim temama raspravljalo se na skupu koji je organizovala revizorska kuća KPMG Srbija u saradnji sa Londonskom berzom, a bili su prisutni predstavnici nekih od vodećih kompanija iz Srbije i regiona: Srbijagas, Rudnap, Dunav hrana grupa, Nekse, Agrokor, Voli Trejd, Atlantik Grupa, Direkt Grupa, Nelt i NKBM.

O mogućnostima ulaska na Berzu i njenim benefitima govorili su predstavnici Londonske berze u svojstvu regulatora, Bank of New York Mellon u svojstvu depozitarne banke, Citibank u svojstvu investicione banke, advokatske kuće Hogan Lovells i KPMG u svojstvu revizora za potrebe ulistavanja.

– U današnje vreme, nije više tako jednostavno doći do izvora sredstava za finansiranje daljeg razvoja. Koncept jednostavnog, brzog i jeftinog bankarskog zaduženja doživeo je vrhunac u predkriznom periodu i sada je potrebno da se kompanije okrenu novim načinima prikupljanja sredstava. Ulistavanje na berzama sigurno nije jednostavan i brz proces, ali je finansiranje putem stalnog kapitala definitivno najzdraviji način prikupljanja kapitala. Održivost kompanija, koje se najvećim delom finansiraju iz kapitala, daleko je veća od visoko zaduženih firmi. Ova kriza je upravo razotkrila suštinski problem našeg regiona a to je nedostatak sopstvenog kapitala u kompanijama. Upravo je taj sopstveni kapital trebalo da predstavlja „sigurnosnu rezervu” u godinama kada su ostvarivani nepovoljniji poslovni rezultati, a povećavali se troškovi finansiranja. Londonska berza je najreputabilnija berza u Evropi i mesto gde daleko najviše investitora traži ambiciozne kompanije-lidere u svojim segmentima, kojima su potrebna dugoročna stalna sredstva da bi ostvarili natprosečne rezultate. Šansa je ovde, ali je potrebno naporno i temeljno raditi kako bi je svi iskoristili na pravi način – izjavio je tom prilikom Boris Milošević iz KPMG Srbija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik