Gasprom njeft objavio nameru o otkupu akcija NIS

Bez autora
Jan 16 2011

U skladu sa kupoprodajnim ugovorom, Gasprom njeft objavio je u dnevnom listu “Blic” obaveštenje o nameri otkupa akcija NIS-a koje se nalaze u prometu na slobodnom tržištu. Cena po kojoj će Gasprom njeft otkupljivati akcije određena u je skladu sa zakonom i uslovima kupoprodajnog ugovora.Ta cena ne sme biti niža od prosečne cene trgovanja na berzi za poslednja tri meseca, ne sme biti niža od cene poslednjeg dana trgovanja koji prethodi objavljivanju “Obaveštenja o nameri” i ne sme biti niža od cene akcije pri kupovini kontrolnog paketa kompanije Gasprom njeft.

Gasprom njeft objavio nameru o otkupu akcija NISGeneralni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko saopštio je da je, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom,  Gasprom njeft objavio u dnevnom listu “Blic” obaveštenje o nameri otkupa akcija NIS-a koje se nalaze u prometu na slobodnom tržištu.

Cena po kojoj će Gasprom njeft otkupljivati akcije određena u je skladu sa zakonom i uslovima kupoprodajnog ugovora. Ta cena ne sme biti niža od prosečne cene trgovanja na berzi za poslednja tri meseca, ne sme biti niža od cene poslednjeg dana trgovanja koji prethodi objavljivanju “Obaveštenja o nameri” i ne sme biti niža od cene akcije pri kupovini kontrolnog paketa kompanije Gasprom njeft.

Ruski "Gaspromnjeft" objavio je nameru da preuzme 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara po ceni od 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara po kursu od 13. januara 2011. godine.

Ponuda za otkup akcija dostavlja se na odobrenje Komisiji za hartije od vrednosti. Posle odobrenja ponude od strane Komisije, što treba da bude urađeno u roku od dva do devet radnih dana,  “Ponuda za preuzimanje” biće objavljena u glavnim štampanim sredstvima javnog informisanja. Ponuda za otkup akcija važiće 45 dana od datuma objavljivanja “Ponude za preuzimanje” u štampi.

U tom roku građani koji su dobili po pet akcija NIS-a i nisu ih prodali na berzi do ovog trenutka, mogu da ih prodaju po navedenoj ceni, obraćajući se pošti ili  članu Centralnog registra, ukoliko postoji otvoren račun. Radnici i bivši radnici NIS-a koji imaju akcije mogu ih prodati po navedenoj ceni, obraćajući se članu Centralnog registra kod kojeg je otvoren račun. Građani koji žele da prodaju akcije po navedenoj ceni, daju nalog za deponovanje svojih akcija na specijalni račun kupca – Gasprom njeft.

45 dana  posle objavljivanja “Ponude za preuzimanje”, ponuda Gasprom njefta o otkupu akcija prestaje da važi. Odmah nakon toga, u roku od tri dana, novac za prodate akcije biće prebačen na račune građana, odnosno prodavaca. Novac će biti prebačen na račune prodavaca u dinarima po kursu na dan uplate, ali ne nižem od kursa dinara prema evru na dan koji prethodi objavljivanju “Obaveštenja o nameri”.

Akcionari  imaju pravo da prodaju akcije Gasprom njeftu po objavljenoj ceni, ali to nisu obavezni da urade, i donose rešenje o prodaji akcija polazeći od sopstvene odluke. Berzanska trgovina akcijama NIS na Beogradskoj berzi biće nastavljena po ceni koja zavisi od dalje situacije na tržištu. Do sada je na Beogradskoj berzi trgovano akcijama NIS-a po najvišoj ceni od 550 dinara, a najniža cena bila je bila 442 dinara.

"Gaspromnjeft" poseduje 51 posto akcija NIS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik