Hanfina ideja presedan na domaćem tržištu

Bez autora
Feb 02 2011

Trgovanje pravima na upis novih dionica Luke Ploče bio bi presedan u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zagovara model prema kojem bi postojeći dioničari Luke Ploče, koji ne žele ili ne mogu sudjelovati u upisu novih dionica te tvrtke, svoje pravo upisa mogli prodati na Zagrebačkoj burzi. Postavlja se, međutim, pitanje realizacije takve ideje i duljine trajanja cijelog procesa. Instrument kojim bi se u tom slučaju trgovalo na burzi bio bi najsličniji varantu. To je vrijednosni papir koji izdaje tvrtka i koji vlasnicima varanta omogućuje pravo kupnje određenog broja dionica te tvrtke po određenoj cijeni i u određenom razdoblju. Stručnjaci smatraju da bi se pravo upisa trebalo definirati kao poseban vrijednosni papir, zatim ga treba uvrstiti kod Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), dodijeliti svakoj dionici pripadajući broj varanata, pratiti koja je dionica prodala svoj varant, a koja nije te definirati rok do kada se varantom može trgovati na burzi.

Hanfina ideja presedan na domaćem tržištuTrgovanje pravima na upis novih dionica Luke Ploče bio bi presedan u povijesti hrvatskog tržišta kapitala.

Kako je u srijedu pisao Poslovni dnevnik, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zagovara model prema kojem bi postojeći dioničari Luke Ploče, koji ne žele ili ne mogu sudjelovati u upisu novih dionica te tvrtke, svoje pravo upisa mogli prodati na Zagrebačkoj burzi.

Postavlja se, međutim, pitanje realizacije takve ideje i duljine trajanja cijelog procesa. Instrument kojim bi se u tom slučaju trgovalo na burzi bio bi najsličniji varantu. To je vrijednosni papir koji izdaje tvrtka i koji vlasnicima varanta omogućuje pravo kupnje određenog broja dionica te tvrtke po određenoj cijeni i u određenom razdoblju. Stručnjaci smatraju da bi se pravo upisa trebalo definirati kao poseban vrijednosni papir, zatim ga treba uvrstiti kod Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), dodijeliti svakoj dionici pripadajući broj varanata, pratiti koja je dionica prodala svoj varant, a koja nije te definirati rok do kada se varantom može trgovati na burzi.

»Dakako, postavlja se i pitanje procesa uvrštenja – treba li prospekt ili ne, odnosno može li se razviti standardizirana praksa skraćenog prospekta za uvrštenje varanata dionica koje su već uvrštene u redovito tržište«, ističe analitičar koji je želio ostati anoniman.

Postavlja se i pitanje je li kupnja varanta transakcija primjerena definiciji malog ulagatelja prema Zakonu o tržištu kapitala, ili je rezervirana samo za profesionalne ulagatelje, poput fondova. Naime, varant je po nekim svojim karakteristikama financijska izvedenica kojima se još ne trguje na domaćem tržištu. Tako bi dokapitalizacija Luke Ploče donijela kvantni skok u razvoju hrvatskog tržišta kapitala.

Sa Zagrebačke burze poručuju kako, s tehničke strane, nema nikakvih zapreka za trgovanje pravima na upis. Dodaju da je »jedino pitanje dokumentacije na temelju koje bi se pravo upisa moglo izdati i nakon toga ubilježiti kod SKDD-a«. Da je realizacija Hanfine ideja još prilično nejasna, potvrđuju i analitičari. »Ne znam kako je to Hanfa zamislila. Mislim da se, pravno gledano, pravo prvenstva na upis dionica može prodati i kupiti«, kaže Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu.

Rinkovcu se takva ideja čini vrlo zanimljivom. »Cijenu takvih prava određivalo bi tržište na temelju ponude i potražnje. To bi vjerojatno smanjilo i prostor za 'torbarenje' jer burza podrazumijeva transparentnost«, ističe Rinkovec. Prema njegovu mišljenju, ako se takva odluka uistinu realizira, najviše bi išla na ruku tržištu kapitala jer bi promovirala burzovno trgovanje.

Vjesnikov izvor blizak financijskoj industriji komentira da ga je najava trgovine pravima na upis ugodno iznenadila. »To bi sigurno zainteresiralo tržište. Mislim da je Luka Ploče dovoljno stabilna i snažna tvrtka da privuče investitore. Osim toga, to bi pridonijelo i rastu cijene dionice«, tvrdi analitičar i naglašava kako sve ovisi o definiranju i realizaciji Hanfine ideje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik