Indeksi na berzi beleže pad tri meseca

Bez autora
Aug 06 2010

Na Beogradskoj berzi u toku jula 2010. godine ostvaren je ukupan promet od 1,6 milijardi dinara, odnosno 15,6 miliona evra, što je za 21,37 posto (u dinarskom iznosu), odnosno 20,08 posto (u evrima) viša vrednost prometa u poređenju sa prethodnim mesecom. Indeksi berze su nastavili pad i u toku jula, ali pad je bio znatno manjeg inteziteta u odnosu na prethodna dva meseca. Primera radi, indeks BELEX15 je u toku maja izgubio na vrednosti 11,44 posto, junska pad iznosio je 4,45 posto, a pad vrednosti u julu za ovaj pokazatelj iznosio je 0,58 posto. Slična situacija evidentirana je i za indeks BELEXline, koji je u toku jula smanjen za 19,95 indeksnih poena, odnosno 1,61 posto, saopštila je berza. Ukupna julska mesečna tržišna kapitalizacija Beogradske berze iznosila je 859,9 milijardi dinara (8,09 milijardi EUR), što je za 0,76 posto više u odnosu na prethodni mesec. Najveće procentualno učešće u tržišnoj kapitalizaciji Berze imaju akcije koje se nalaze u trgovanju po metodu preovlađujuće cene i koje čine 64,8 posto ukupne kapitalizacije domaćeg tržišta kapitala. U odnosu na prethodni mesec, kapitalizacija ovih hartija od vrednosti zabeležila je rast od 2,0 milijarde dinara, odnosno 0,36 posto...

Indeksi na berzi beleže pad tri mesecaNa Beogradskoj berzi u toku jula 2010. godine ostvaren je ukupan promet od 1,6 milijardi dinara, odnosno 15,6 miliona evra, što je za 21,37 posto (u dinarskom iznosu), odnosno 20,08 posto (u evrima) viša vrednost prometa u poređenju sa prethodnim mesecom.

Indeksi berze su nastavili pad i u toku jula, ali pad je bio znatno manjeg inteziteta u odnosu na prethodna dva meseca. Primera radi, indeks BELEX15 je u toku maja izgubio na vrednosti 11,44 posto, junska pad iznosio je 4,45 posto, a pad vrednosti u julu za ovaj pokazatelj iznosio je 0,58 posto. Slična situacija evidentirana je i za indeks BELEXline, koji je u toku jula smanjen za 19,95 indeksnih poena, odnosno 1,61 posto, saopštila je berza.

Ukupna julska mesečna tržišna kapitalizacija Beogradske berze iznosila je 859,9 milijardi dinara (8,09 milijardi EUR), što je za 0,76 posto više u odnosu na prethodni mesec. Najveće procentualno učešće u tržišnoj kapitalizaciji Berze imaju akcije koje se nalaze u trgovanju po metodu preovlađujuće cene i koje čine 64,8 posto ukupne kapitalizacije domaćeg tržišta kapitala.

U odnosu na prethodni mesec, kapitalizacija ovih hartija od vrednosti zabeležila je rast od 2,0 milijarde dinara, odnosno 0,36 posto. Na drugom mestu po veličini tržišne kapitalizacije nalaze se obveznice Republike Srbije, koje obuhvataju 19,4 posto ukupne kapitalizacije Beogradske berze. U odnosu na jun, tržišna kapitalizacija obveznica RS porasla je za 2,6 posto. Preostalih 15,8 posto kapitalizacije potiče od hartija koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja i čija je kapitalizacija, takođe, zabeležila rast na mesečnom nivou, u iznosu od 267,9 miliona dinara, odnosno 0,2 posto.
 
Još dva posmatrana segmenta tržišne kapitalizacije Berze – kapitalizacija akcija koje ulaze u sastav indeksa BELEXline i onih koje ulaze u stastav indeksa BELEX15 takođe beleže rast vrednosti u odnosu na prethodni mesec, i to od 2,6 posto za konstituente opšteg indeksa domaćeg tržišta kapitala i 2,1 posto za hartije koje ulaze u indeks najlikvidnijih srpskih akcija – BELEX15.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik