Intereuropa se povlači s Ljubljanske burze

Bez autora
Apr 16 2024

Koparska logistička tvrtka Intereuropa, u većinskom vlasništvu Pošte Slovenije, nakon 25 godina povlači se s Ljubljanske burze.

O prijedlogu za povlačenje dioničari će odlučivati na skupštini 16. svibnja, a otpremnina za istisnute dioničare iznosit će 1,57 eura po dionici prema prijedlogu uprave i nadzornog odbora.

Dionicama Intereurope na Ljubljanskoj burzi trguje se od 1998. godine, obujam poslovanja već je neko vrijeme skroman, zadnji put im je tečaj bio 1,66 eura.

Sada uprava i nadzorni odbor predlažu da se svih 16,8 milijuna dionica oznake IEKG povuče s organiziranog tržišta. Odluka stupa na snagu danom upisa u sudski registar, navodi se u sazivu skupštine, objavljenom danas na internetskim stranicama Ljubljanske burze. Istupanjem s burze Intereuropi prestaje status javnog dioničkog društva.

Od 2019. godine Intereuropa je u većinskom vlasništvu Pošte Slovenije, koja je sredinom prosinca prošle godine svoj vlasnički udio povećala na 94,31 posto. Od 1. ožujka ove godine na njenom je čelu Borut Zorić.

Koncern Intereuropa vodeći je pružatelj cjelovitih logističkih usluga u Sloveniji i jugoistočnoj Europi. Prema nerevidiranim podacima objavljenim prije mjesec dana, u 2023. ostvario je 188,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je šest posto manje nego godinu prije. Neto dobit porasla je za 42 posto na 7,3 milijuna eura.

Na pad prihoda u prošloj godini znatno su utjecale znatno niže cijene pomorskog i zračnog prometa te manja potražnja za cestovnim prijevozom, pojasnili su tada iz tvrtke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik