Koliko se trguje narodnim obveznicama i po kojoj cijeni

Bez autora
Apr 11 2023

Prije točno mjesec dana počelo je trgovanje narodnim obveznicama.

Podsjetimo, 44.843 građana upisalo je obveznice u vrijednosti od milijardu i 335 milijuna eura, a institucionalni investitori dodatnih 515 milijuna eura , uz kamatnu stopu od 3,65%. Iako je najbolji investicijski savjet čekati rok dospijeća od dvije godine i tako postići znatno veću zaradu od klasične štednje u banci, ima i onih koji iz različitih razloga prodaju svoje obveznice na Zagrebačkoj burzi. HRT je istražio koliko se trguje narodnim obveznicama i po kojoj cijeni.

Na Zagrebačkoj burzi narodna obveznica zauzela je važno mjesto. U mjesec dana ukupni promet premašio je 4,3 milijuna eura. Cijena na burzi uglavnom je malo viša od one po kojoj ju je Ministarstvo financija izdalo.

- Cijena je stabilna, uglavnom se kreće oko nominale, tako da ne možemo govoriti ni o nekom dobitku ni o gubitku nego o očuvanju vrijednosti onoga što su građani investirali, što je relativno tipično s obzirom da od izdanja nije prošlo više od mjesec dana, objasnila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Iako je nominalni iznos obveznice 1 euro, njihova tržišna cijena na burzi izražava se postotkom pa se tako kreće iznad ili ispod 100% od iznosa koji su građani platili pri upisu. Mogu se putem posrednika bilo kada prodati, no financijski stručnjaci preporučuju, ako to nije potrebno, bolje ih je zadržati do roka dospijeća od dvije godine.

- S obzirom da je obveznica izdana kao alternativa štednim depozitima u bankama, preporuka je da se obveznica drži do dospijeća jer se na taj način ne podliježe riziku promjene cijene, a prinos je pozamašan i u usporedbi s kamatnom stopom na štedne depozite je puno puno veća, istaknuo je Niko Maričić, upravitelj investicijskih fondova Intercapital Asset Managementa.

Šteta je što se narodne obveznice nisu izdavale i prije, smatra dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, te se nada da će sličnih izdavanja obveznica biti i u budućnosti.

- Ovdje je došlo do toga da su građani profitirali zbog toga što su onu štednju koju imaju u bankama ustvari mogli plasirati pod povoljnijim uvjetima. Tako da je ovo jedan izvrstan instrument i isto tako daje poticaj našem financijskom tržištu, smatra  prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

- Vjerujemo da će biti i dalje izdanja. Ne znamo konkretno hoće li ih biti ove godine, prema najavama neće, ali vjerujemo da ćemo u narednim godinama to vidjeti dok god država može ponuditi bolju kamatnu stopu od one koju građani u bankama dobivaju na štedne depozite, rekao je Maričić.

Novim izdavanjima narodnih obveznica nadaju se i na Zagrebačkoj burzi. Naime, njihov je doprinos trgovanju znatan te katkad premašuje i četvrtinu redovitog dnevnog prometa vrijednosnim papirima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik