Najveći utjecaj na burzu imat će ulazak u Europsku uniju

Bez autora
Jan 03 2013

Sudionici tržišta kapitala složni su u tvrdnji da će na burzu najveći utjecaj sljedeće godine imati pristup EU, jer će to tržištu donijeti mnogo novina. Primjerice, omogućit će primjenu tzv. ‘single passporta’, što u praksi znači da investicijska društva iz zemalja članica mogu poslovati u bilo kojoj zemlji članici bez posebnih ograničenja. Postupak uvrštenja također će biti olakšan u oba smjera – i domaće tvrtke moći će se lakše uvrstiti na europske burze, a i strane će se tvrtke moći jednostavno uvrstiti na Zagrebačku burzu. Vjerujemo da će pristupanje Europskoj uniji povećati vidljivost domaćeg tržišta kapitala na globalnoj investicijskoj karti, što je svakako dobro, a pojednostavljenje procedura te lakši i neometani protok kapitala može biti samo od koristi tržištu - kaže Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze. Ipak, ulaskom u EU pod pritiskom bi se mogle naći kompanije prehrambenog i poljoprivrednog sektora, ako se ne ugovori povlašteni tretman prema CEFTA zemljama...

Najveći utjecaj na burzu imat će ulazak u Europsku unijuSudionici tržišta kapitala složni su u tvrdnji da će na burzu najveći utjecaj sljedeće godine imati pristup EU, jer će to tržištu donijeti mnogo novina.

Primjerice, omogućit će primjenu tzv. ‘single passporta’, što u praksi znači da investicijska društva iz zemalja članica mogu poslovati u bilo kojoj zemlji članici bez posebnih ograničenja. Postupak uvrštenja također će biti olakšan u oba smjera – i domaće tvrtke moći će se lakše uvrstiti na europske burze, a i strane će se tvrtke moći jednostavno uvrstiti na Zagrebačku burzu.

– Vjerujemo da će pristupanje Europskoj uniji povećati vidljivost domaćeg tržišta kapitala na globalnoj investicijskoj karti, što je svakako dobro, a pojednostavljenje procedura te lakši i neometani protok kapitala može biti samo od koristi tržištu - kaže Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

Ipak, ulaskom u EU pod pritiskom bi se mogle naći kompanije prehrambenog i poljoprivrednog sektora, ako se ne ugovori povlašteni tretman prema CEFTA zemljama, ističe Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala Erste banke i napominje da će uspješnost tih kompanija ovisiti i o njihovoj pripremljenosti za ulazak u EU. Velika su očekivanja i od turističkog sektora jer će imati sniženu stopu PDV-a, pa se s pravom očekuje, kaže Špoljar, nastavak dobrih performansi. Određenu živost na burzi mogle bi donijeti privatizacijske priče, gdje se kao izgledni kandidati spominju Croatia osiguranje, HPB, Petrokemija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik