Najzad ćar od NIS-a

Bez autora
Aug 15 2010

Za sedam dana trebalo bi da bude poznat tačan datum prve trgovine akcijama Naftne industrije Srbije, a 4,8 miliona građana Srbije imaće mogućnost da proda neku od svojih pet akcija ili eventualno kupi još koju. Zimus su građani dobili potvrde da su vlasnici pet akcija NIS, a svaka ima nominalnu cenu od 500 dinara.Datumi početka trgovanja sa kojima se spekuliše u brokerskim krugovima su 30. avgust ili 1. septembar, ali konačan dan "D" doneće komisija za listing Beogradske berze. NIS bi danas trebalo da preda zahtev za prijem na "A" listing berze, a ako je dokumentacija potpuna, rešenje stiže do kraja ove nedelje.

Najzad ćar od NIS-aZa sedam dana trebalo bi da bude poznat tačan datum prve trgovine akcijama Naftne industrije Srbije, a 4,8 miliona građana Srbije imaće mogućnost da proda neku od svojih pet akcija ili eventualno kupi još koju.

Zimus su građani dobili potvrde da su vlasnici pet akcija NIS, a svaka ima nominalnu cenu od 500 dinara.

Datumi početka trgovanja sa kojima se spekuliše u brokerskim krugovima su 30. avgust ili 1. septembar, ali konačan dan "D" doneće komisija za listing Beogradske berze. NIS bi danas trebalo da preda zahtev za prijem na "A" listing berze, a ako je dokumentacija potpuna, rešenje stiže do kraja ove nedelje. U rešenju Berze biće određen listing na kojem će se akcije kotirati, zatim datum prvog trgovanja i indikativna cena.

- Prvo trgovanje akcijama NIS biće besplatno na šalterima pošta i dovoljno je da građanin donese samo važeću ličnu kartu - kažu u Agenciji za privatizaciju.

- Nije potrebna potvrda o vlasništvu za pet akcija NIS, koju su mnogi preuzeli ranije.

U slučaju da građanin treba za nekog drugog da obavi trgovinu akcijama, potrebno je da ponese svoju važeću ličnu kartu, ličnu kartu osobe za koju trguje i punomoćje overeno u sudu. Procedura na šalteru trebalo bi da bude jednostavna, a službenici će proveravati podatke preko matičnog broja.

- Službenik će potom pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je to minimalna cena - kažu u Agenciji.

- Sledeće pitanje je broj računa u banci na koji će biti uplaćen novac od eventualne prodaje. Naredni korak je potpisivanje naloga za prodaju.

Kako objašnjavaju u Agenciji, ako se nalog za prodaju akcija ne realizuje, građanin će moći da ga opozove i da novi sa nekom drugom minimalnom cenom.

Građane Srbije najviše zanima kolika će biti cena akcija NIS. Brokeri, međutim, ukazuju da će pravu vrednost pokazati tržište i interesovanje investitora.

Kao kursna lista

Na šalteru u pošti biće okačena prosečna cena akcija prethodnog dana na zatvaranju trgovanja i tako će građanin moći da odgovori na pitanje koja je minimalna cena akcija ispod koje ne želi da se njegove akcije prodaju. Kako kažu u Agenciji, tabla sa cenom akcija će izgledati kao kursna lista za kotiranje deviza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik