Neuobičajeno slab promet na novosadskoj “Produktnoj berzi”

Bez autora
Jul 17 2021

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj “Produktnoj berzi” obeležio je proteklu sedmicu.

Razlog, pre svega, vidimo u smanjenog aktivnosti izvoznika na robno-berzanskom tržištu, jer cene na FOB-u nisu prihvatljive usled velikog cenovnog spreda između kupaca i prodavaca na domaćem tržištu.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 950 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 27.719.250,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 84,71%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 84,62 %., navodi se u saopštenju "Produktne berze".

Odsustvo izvoza i slaba tražnja domaćih prerađivača  rezultirali su izostankom tražnje za kukuruzom. Kupoprodajni ugovor je zaključen po jedinstvenoj ceni od 25,80 dinara po kilogramu bez PDV-a (28,38 dinara po kilogramu sa PDV-om), što predstavlja ujedno i ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući period zabeležen je pad od 0,47%.

Kada uporedimo cenu ove žitarice sa istim period prethodne godine, cena je viša za 50%. Kod kukuruza, ono što najviše zabrinjava poljoprivredne proizvođače je nedostatak padavina, tj. smanjenje zaliha vlage u zemljištu. Imajući u vidu sve ove okolnosti, opravdan je strah proizvođača i stručnjaka da će prinosi biti smanjeni i da će ova godina biti veoma neizvesna.

Pojačana potražnja za pšenicom novog roda i ponude na višem cenovnom nivou pomerali su cenu u pozitivnom smeru tokom čitave nedelje. Berzanski ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 20,00 dinara po kilogramu bez PDV-a (22,00 dinara po kilogramu sa PDV-om). Kada uporedimo cenu ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg roda u istom periodu nakon žetve, zabeležen je rast od 8,11%.

Sojino zrno beleži odsustvo iz trgovanja na “Produktnoj berzi”. Ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 73,50 do 74,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Međutim, do realizacije nije došlo. Iako je poslednja dva meseca smanjeno interesovanje za kupovinom od strane domaćih prerađivača i izvoznika, možemo reći da ova uljarica i dalje beleži visok cenovni nivo.

Stočni ječam, SRPS kvalitet, prometovan je po ceni od 19,70 dinara po kilogramu bez PDV-a (21,67 dinara po kilogramu sa PDV-om).

Uljana repica je na ino-tržištu imala pozitivan cenovni trend protekle nedelje. Tražnja za ovom uljaricom je daleko manja u odnosu na prethodni period, što se nije odrazilo na rast cene na domaćem tržištu. Realizovan je jedan ugovor na paritetu CPT Bačka po ceni od 515,00 evra po toni (60,55 dinara po kilogramu bez PDV-a) u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, zaključuje se u saopštenju novosadske "Produktne berze".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik