Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon četiri dana rasta

Bez autora
Jan 12 2023

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon četiri dana rasta, a u fokusu ulagača mogla bi biti kretanja na inozemnim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,87 posto, na 2.068 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,78 posto, na 1.205 bodova.

U posljednja četiri dana oba su indeksa porasla više od 3 posto, pri čemu je Crobex dosegnuo najvišu razinu od lipnja, a Crobex10 od kolovoza prošle godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 1,79 posto, dok je jedino pao Crobexturist, za 0,37 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 549 tisuća eura, što je oko 35 tisuća manje nego dan ranije.

Glavni indeksi na Zagrebačkoj burzi jučerašnje su trgovanje zaključili u plusu, što je već četvrti pozitivan dan u nizu. Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 1,5 milijuna eura, od čega je na dionice otpadalo 549 tisuća eura prometa, dok je obveznički promet iznosio 990,3 tisuća eura, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog trgovanja u OTP banci.

Najveći promet, gotovo 99 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila gotovo jedan posto, na 4,18 eura.

S prometom od 94 tisuće kuna slijedila je dionica AD Plastika, pri čemu joj je cijena porasla 0,78 posto, na 12,85 eura.

Među likvidnijima bila je i dionica Zagrebačke banke, s prometom od 53,4 tisuće eura i rastom cijene za 2,35 posto, na 9,6 eura.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Kutjeva, koja je poskupjela 5,19 posto, na 7,1 euro, dok je najviše pala cijena dionice Arena Hospitality grupe, za 2,44 posto, na 32 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je cijena njih 16 porasla, pet pala, a devet stagnirala.

Za danas očekujemo stagnaciju kretanja dioničkih indeksa, pri čemu bi smjer mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, kaže Mišo Kalajžić.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,2, a pariški CAC 0,8 posto.

Na Wall Streetu su, također, cijene dionica jučer porasle. Dow Jones ojačao je 0,8 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Optimizam ulagača trenutačno je potaknut nadanjima da će se kinesko gospodarstvo jače pokrenuti, nakon popuštanja restriktivnih covid mjera. No, za tržišta će biti važnija današnja objava o visini američke inflacije. Investicijska javnost očekuje da će podaci pokazati popuštanje inflatornog pritiska, što bi moglo nagnati Fed da u budućem razdoblju uspori tempo povećanja kamatnih stopa, objašnjava Mišo Kalajžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik