Odlična izvedba slovenskog tržišta kapitala u 2023.

Bez autora
Oct 15 2023

Na Ljubljanskoj borzi još nas nekoliko tjedana dijeli od sezone objava poslovnih rezultata. Domaća burza ove je godine ojačala preko deset posto.

To je bolje od većine svjetskih burzi i više od inflacije u Sloveniji i eurozoni. Tom prinosu na domaće dionice potrebno je dodati i ovogodišnje isplaćene dividende, što predstavlja dodatnih, približno pet posto, prinosa. Domaće tržište u posljednjih deset godina, zajedno s isplatama dividendi, ostvaruje godišnji prinos veći od 12%.

Unatoč visokom rastu dionica domaćeg tržišta u posljednjem desetljeću, koje su obuhvaćene indeksom SBITOP, domaće tržište ostaje povoljno, možda čak i najpovoljnije, u odnosu na vlastito poslovanje i razvijena tržišta te tržišta u regiji. S vrijednošću 8 P/E omjer SBITOP indeksa gotovo je upola niži od P/E omjera njemačkog DAX indeksa koji iznosi 16.

Zbog nižih cijena dionica kompanija u sastavu indeksa SBITOP, dividendni prinos domaćeg dioničkog indeksa znatno je veći. Trenutno iznosi oko 6 posto za SBITOP, dok je očekivani dividendni prinos za njemački DAX oko 2,8 posto.

Možemo očekivati da će se dobro poslovanje ključnih domaćih burzovnih društava nastaviti iu narednom desetljeću, što će održati pozitivan sentiment ulagača na domaćem tržištu. Tako kruna domaćih ulaganja, koja trenutno uključuje Krku, Luku Koper, Petrol i NLB, ostaje zanimljiva iu budućnosti. Ovaj buket definitivno ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću riziku. Domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih u regiji i šire. Što se tiče poslovnih perspektiva i usporedbe s kompanijama iz inozemnog sektora, također je jedno od najpovoljnijih burzi koje donosi visoke dividende.

Pritom vrijedi spomenuti i relativno pozitivna makroekonomska očekivanja Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) koji u jesenskoj prognozi za iduće godine predviđa nešto veći rast BDP-a: 2,8 posto za 2024. i 2,5 posto za 2025. godinu. U svjetlu postupnog povećanja inozemne potražnje, očekuje povećanje izvoza, jačanje rasta dodane vrijednosti u prerađivačkim djelatnostima, te nastavak rasta razmjene usluga. Za 2024. godinu UMAR također predviđa dodatno smanjenje stope nezaposlenosti i rast investicija od 5,5 posto, što će biti potaknuto sanacijom i obnovom nakon nedavnih poplava te porastom korporativnih ulaganja u opremu i strojeve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik