Privatizacija Varšavske berze

Bez autora
Nov 21 2010

Varšavska berza pokrenula je prvu javnu ponudu svojih akcija, u okviru napora poljske Vlade da privatizuje neke poslove kojima upravlja država. Prikupljeni novac namenjen je i otplati duga, za šta će Poljska ove godine izdvojiti više od osam milijardi evra.Varšavska berza vodeća je u centralnoj i istočnoj Evropi, jer je među njenim komitentima tridesetak velikih stranih kompanija. Akcije jednog od simbola moderene Poljske poskupele su za četvrtinu, pošto je privatizacija Varšavske berze privukla više od 320.000 investitora.

Privatizacija Varšavske berzeU okviru napora vlade da privatizuje neke poslove kojima upravlja država, Varšavska berza pokrenula prvu javnu ponudu svojih akcija od koje se očekuje zarada od 300 miliona evra. Poljska će ove godine izdvojiti više od osam milijardi evra za otplatu duga.

Varšavska berza pokrenula je prvu javnu ponudu svojih akcija, u okviru napora poljske Vlade da privatizuje neke poslove kojima upravlja država. Prikupljeni novac namenjen je i otplati duga, za šta će Poljska ove godine izdvojiti više od osam milijardi evra.

Varšavska berza vodeća je u centralnoj i istočnoj Evropi, jer je među njenim komitentima tridesetak velikih stranih kompanija. Akcije jednog od simbola moderene Poljske poskupele su za četvrtinu, pošto je privatizacija Varšavske berze privukla više od 320.000 investitora.

Država, koja je zadržala trećinu vlasništva nad berzom, od privatizacije očekuje zaradu od 300 miliona evra. Poverenje investitora u tržište kapitala u Poljskoj, opravdava i činjenica da je to jedina članica Evropske unije koja je izbegla globalnu recesiju, čije su posledice najteže pogodile upravo Baltičke zemlje.

"Varšavska berza biće važan centar u ovom delu Evrope. Entuzijazam investitora pomoći će nam da to ostvarimo, pre nego što smo to mogli i da sanjamo pre 20 godina", rekao je premijer Poljske Donald Tusk.

Na berzi očekuju rekordan priliv novih, pre svega malih i srednjih preduzeća. Ekonomija Poljske će ove godine ostvariti rast od oko tri odsto, čemu značajno doprinosi povećana tražnja na domaćem tržištu, sa 38 miliona ljudi.

"Privreda Poljske ide na ruku daljem razvoju Varšavske berze, jer je tokom finansijske krize pokazala da je dinamična i jedina u Evropskoj uniji imala rast Društvenog bruto proizvoda. Reforme su jedan od glavnih faktora rasta i razvoja tržišta kapitala u Poljskoj", rekao je direktor Varšavske berze Ludvig Sobolevski.

Činjenica da u vreme krize Poljska nije bila u Evrozoni smatra se jednim od razloga što se nije našla na rubu ekonomske propasti, jer je devalvirala nacionalnu valutu zlot i uvećala izvoz. Poljskom čudu doprineli su uskraćivanje državne pomoći kompanijama gubitašima, rekordne strane investicije i milijarde iz evropskih fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik