Produktna berza: Kukuruz najzastupljeniji artikal

Bez autora
May 03 2011

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u period od 25. do 29. aprila 2011. godine zaključeno je samo devet berzanskih ugovora, u količini od 562 tone, u vrednosti od 14,97 miliona dinara. Tokom protekle nedelje trgovano je samo kukuruzom, sojom i sojinom sačmom. Kukuruz je i dalje na najzastupljeniji artikal na berzi. U strukturi ukupnog obima prometa, ovaj artikal apsolutno dominira sa istrgovanih 362 tone, po prosečnoj nedeljnoj ceni od 23,22 dinara za kilogram za JUS kvalitet, odnosno po ceni od 22,29 dinara za kilogram za kukuruz sa povećanim procentom vlage. Tržište soja-kompleksa registruje pad cena. Cena soje iznosi 36,50 dinara za kilogram, što predstavlja pad u odnosu na period od pre dve nedelje, za minimalnih 0,6 posto. Cena sojine sačme takođe beleži pad i to za 1,50 posto, u odnosu na cenu iz prethodne nedelje i iznosi 40,24 dinara za kilogram. Verovatno najbitniji podatak o prošlonedeljnom trgovanju je informacija o zaključenom poslu kupoprodaje soje na zeleno, roda 2011. (isporuka druga polovina oktobra), u količini od 100 tona, po ceni od 28,24 dinara za kilogram.

Produktna berza: Kukuruz najzastupljeniji artikalNa “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u period od 25. do 29. aprila 2011. godine zaključeno je samo devet berzanskih ugovora, u količini od 562 tone, u vrednosti od 14,97 miliona dinara.

Tokom protekle nedelje trgovano je samo kukuruzom, sojom i sojinom sačmom.

Kukuruz je i dalje na najzastupljeniji artikal na berzi. U strukturi ukupnog obima prometa, ovaj artikal apsolutno dominira sa istrgovanih 362 tone, po prosečnoj nedeljnoj ceni od 23,22 dinara za kilogram za JUS kvalitet, odnosno po ceni od 22,29 dinara za kilogram za kukuruz sa povećanim procentom vlage.

Tržište soja-kompleksa registruje pad cena. Cena soje iznosi 36,50 dinara za kilogram, što predstavlja pad u odnosu na period od pre dve nedelje, za minimalnih 0,6 posto. Cena sojine sačme takođe beleži pad i to za 1,50 posto, u odnosu na cenu iz prethodne nedelje i iznosi 40,24 dinara za kilogram. Verovatno najbitniji podatak o prošlonedeljnom trgovanju je informacija o zaključenom poslu kupoprodaje soje na zeleno, roda 2011. (isporuka druga polovina oktobra), u količini od 100 tona, po ceni od 28,24 dinara za kilogram.

Aktuelna apresijacija domaće valute, prouzrokovala je statistički podatak o rekordnoj vrednosti PRODEX-a, obzirom da je ovaj pokazatelj denominovan u američki dolar, tokom protekle nedelje dostigao svoj istorijski maksimum. Dinarska vrednost ovog pokazatelja ostaje nepromenjena u odnosu na prošli petak, što dovoljno govori o cenovnoj stabilnosti u agraru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik