Produktna berza: Rast cene pšenice

Bez autora
Sep 26 2010

Ukupan obim prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu iznosio je 3.153 tone, a to je čak 3,67 puta veći promet u odnosu na prethodni nedeljni period. Finansijska vrednost prometa iznosila je 58,02 miliona dinara ili 3,42 puta više nego prethodne nedelje. Povećana ponuda i kukurza i pšenice rezultat je bitno većeg prometa u protekloj nedelji. Prvi put posle pet meseci pšenica je ponovo skuplja od kukuruza. Naime, u protekloj nedelji na bazi ukupno 1.250 tona robe koliko se trgovalo ovom robom preko novosadske berze postignuta je prosečna cena trgovanja od 19,96 dinara za kilogram, što je tek za 1,31 posto veća cena nego prethodne nedelje. Kako berba kukuruza odmiče, tako se povećava ponuda, pa konsekventno - pada cena...

Produktna berza: Rast cene pšeniceUkupan obim prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu iznosio je 3.153 tone, a to je  čak 3,67 puta veći promet u odnosu na prethodni nedeljni period.

Finansijska vrednost prometa iznosila je  58,02 miliona dinara ili 3,42 puta više nego prethodne nedelje. Povećana ponuda i kukurza i pšenice rezultat je bitno većeg prometa u protekloj nedelji.

Prvi put posle pet meseci pšenica je ponovo skuplja od kukuruza. Naime, u protekloj nedelji na bazi ukupno 1.250 tona robe koliko se trgovalo ovom robom preko novosadske berze postignuta je prosečna cena trgovanja od 19,96 dinara za kilogram, što je tek za 1,31 posto veća cena nego prethodne nedelje.

Kako berba kukuruza odmiče, tako se povećava ponuda, pa konsekventno - pada cena. Naime, cena kukuruza roda 2010. godine posle neočekivanog rasta krajem prethodne nedelje, u toku ove nedelje je pala i prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila je dinara za kilogram, što je u odnosu na prosek cene iz prethodne nedelje pad od čitavih 4,43posto.

U protekloj nedelji vrlo intenzivno se trgovalo stočnim ječmom. U trgovanju ovom robom preko “Produktne berze” sklopljeno je ukupno 8 kupoprodajnih ugovora, a što je interesantno za ovo trgovanje jeste da je svih 8 ugovora realizovano po istoj ceni od 17,28 dinara za kilogram, što je identična cena onoj iz prethodne nedelje.

Od ostalih roba trgovano je još sojom ovogodišnjeg roda po ceni od 36,72 dinara za kilogram, NPK đubrivom 16:16:16 po ceni od 33,28 dinara za kilogram i siliranim kukuruzom po ceni od 9,72 dinara za kilogram.

PRODEX je u daljem padu. Na dan 17.09.2010. godine vrednost berzanskog indeksa se zaustavila na poziciji 209,70 indeksnih poena, što je za 3,92 indeksna poena manja vrednost nego poslednjeg dana trgovanja u prethodnoj nedelji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik