Produktna berza: Stabilna tržišna pozicija kukuruza

Bez autora
Jan 03 2011

U poslednjoj nedelji trgovanja u 2010. godini na “Produktnoj berzi” ostvaren je promet od 2,45 miliona tona robe, a to je za 34,25 posto više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa koja je iznosila 51,72 miliona dinara veća od vrednosnog prometa iz prethodne nedelje za 26,52%. Kukuruz je svojim najvećim prometom u strukturi nedeljnog prometa preko berze u Novom Sadu stavio pečat na svoju dominantnu poziciju u strukturi ukupnog godišnjeg prometa u godini za nama. Naime, promet od 2.200 tona participira sa čak 90 posto od ukupnog ovonedeljnog prometa. Prosečna cena trgovanja iznosi 20,69 dinara za kilogram i za 2,04 posto je veća od prosečne cene trgovanja ovom robom u prethodnoj nedelji. Ova roba samo potvrđuje svoju stabilnu tržišnu poziciju, sa dobrim perspektivama da tako dobar status zadrži i tokom cele naredne godine, na šta ukazuju svu relevantni tržišni pokazatelji.

Produktna berza: Stabilna tržišna pozicija kukuruzaU poslednjoj nedelji trgovanja u 2010. godini na “Produktnoj berzi” ostvaren je promet od 2,45 miliona tona robe, a to je za 34,25 posto više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa koja je iznosila 51,72 miliona dinara veća od vrednosnog prometa iz prethodne nedelje za 26,52%.

Kukuruz je svojim najvećim prometom u strukturi nedeljnog prometa preko berze u Novom Sadu stavio pečat na svoju dominantnu poziciju u strukturi ukupnog godišnjeg prometa u godini za nama. Naime, promet od 2.200 tona participira sa čak 90 posto od ukupnog ovonedeljnog prometa. Prosečna cena trgovanja iznosi 20,69 dinara za kilogram i za 2,04 posto je veća od prosečne cene trgovanja ovom robom u prethodnoj nedelji. Ova roba samo potvrđuje svoju stabilnu tržišnu poziciju, sa dobrim perspektivama da tako dobar status zadrži i tokom cele naredne godine, na šta ukazuju svu relevantni tržišni pokazatelji.

Tržište pšenice je bukvalno eksplodiralo u drugoj polovini godine. Prosečna cena pšenice roda 2010. godine poslednje nedelje trgovanja ove godine iznosila je 26,75 dinara za kilogram i veća je za 1,11 posto od prosečne cene u prethodnoj nedelji.

Posle dužeg vremena robe iz soja kompleksa nisu bili predmet berzanske trgovine, ali je zato realizovan promet repinog rezanca i to po ceni 18,05 dinara za kilogram i stočnog brašna po ceni 15,93 din/kg dinara za kilogram.

PRODEX je završio godinu na poziciji 224,09 indelksnih poena, a to je u odnosu na petak iz prethodne nedelje rast za 0,45 indeksnih poena.

Berzanski indeks PRODEX predstavlja vrednosnu korpu roba koje su najprisutnije u trgovanju na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Apsolutni ovogodišnji minimum ovog pokazatelja bio je na samom početku godine, dakle 1. januara 2010. godine kada je vrednost iznosila 142,38 indeksnih poena, dok je svoj maksimum ovaj indeks imao 30. decembra kada se zaustavio na poziciji 224,73 indeksnih poena. Dakle, godina je počela sa apsolutnim cenovnim minimumom, a završena je na maksimalnim godišnjim vrednostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik