Produktna berza: Startovalo novo tržište

Bez autora
May 22 2011

Ukupan promet roba u periodu od 16. do 20. maja 2010. godine na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu je iznosio 2.455 tona robe, što je za 63,01 posto više nego prethodne nedelje. Za pomenutu količinu robe, kupci su morali da izdvoje 46,60 miliona dinara, odnosno 30,54 posto više novca nego prethodne nedelje. Na “Produktnoj berzi”, ostvarena je prva kotacija robnog zapisa, čime je praktično startovalo jedno novo tržište. Visok nivo standardizacije ove hartije od vrednosti, osnovni je razlog što tržište robnih zapisa ima izuzetne performanse jednog pouzdanog i sigurnog tržišta. Najizraženiji pad i protekle nedelje imala je pšenica. Prosečna cena trgovanja od 27,54 dinara za kilogram, što je za 3,30 posto niža cena od prosečne cene u prethodnoj nedelji. Prosečna cena kukuruza u proteklom periodu iznosila je 20,80 dinara za kilogram. Prva trgovina kukuruzom na zeleno označila je početak ekonomskog života kukuruza novog roda. Sa druge strane, cena od 14,58 dinara za kilogram, prvi je jasan signal o tome šta bi moglo da se očekuje na tržištu ove robe u periodu posle skidanja useva.

Produktna berza: Startovalo novo tržišteUkupan promet roba u periodu od 16. do 20. maja 2010. godine na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu je iznosio 2.455 tona robe, što je za 63,01 posto više nego prethodne nedelje.

Za pomenutu količinu robe, kupci su morali da izdvoje 46,60 miliona dinara, odnosno 30,54 posto više novca nego prethodne nedelje.

Na “Produktnoj berzi”, ostvarena je prva kotacija robnog zapisa, čime je praktično startovalo jedno novo tržište. Visok nivo standardizacije ove hartije od vrednosti, osnovni je razlog što tržište robnih zapisa ima izuzetne performanse jednog pouzdanog i sigurnog tržišta.

Najizraženiji pad i protekle nedelje imala je pšenica. Prosečna cena trgovanja od 27,54 dinara za kilogram, što je za 3,30 posto niža cena od prosečne cene u prethodnoj nedelji.

Prosečna cena kukuruza u proteklom periodu iznosila je 20,80 dinara za kilogram. Prva trgovina kukuruzom na zeleno označila je početak ekonomskog života kukuruza novog roda. Sa druge strane, cena od 14,58 dinara za kilogram, prvi je jasan signal o tome šta bi moglo da se očekuje na tržištu ove robe u periodu posle skidanja useva. Pomenuta cena je sasvim dobar signal za poljoprivredne proizvođače, tim pre ako se uzme u obzir da je trgovina na zeleno kukuruzom prošle godine startovala sa nivoa od 8,50 dinara za kilogram, što je za čitavih 37 posto niža cena od ovogodišnje.

Predmet trgovanja u protekloj nedelji bila je i soja na zeleno i to po ceni od 28,08 dinara za kilogram, što je identično ceni iz prethodnih nedelja, kao i mineralno đubrivo stabilizovani AN, tzv. SAN po ceni od 24,30 dinara za kilogram.

Veliki pad cene pšenice razlog je i pada vrednosti berzanskog indeksa koji se na dan 20. maja 2011. godine zaustavio na koti od 225,77 indeksnih poena, što je za 2,44 indeksna poena manja vrednost u odnosu na prošli petak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik