Promet na burzi u travnju pao 23,1%

Bez autora
May 04 2011

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u travnju je iznosio 342,15 milijuna kuna, što je 23,1 posto manji promet nego u ožujku, a pala je i vrijednost dioničkih indeksa. Vrijednost Crobexa pala je za 2,5 posto, na 2.233,97 boda, a Crobexa10 za 2 posto, na 1.246,29 boda. Najtrgovanija je u travnju bila dionica HT-a s prometom od 136,2 milijuna kuna. Travanj je dionica HT-a završila s cijenom od 276,03 kune, što je pad za 6,4 posto u odnosu na kraj ožujka.Po prometu slijedi dionica Ine koje je u travnju protrgovano za 33,7 milijuna kuna. Inina je dionica u travnju bilježila nove cjenovne rekorde, a trgovanje je završila na 4.200 kuna, što je porast za 4,7 posto u odnosu na ožujak. Trgovanje dionicama Ine bilo je obustavljeno i početkom i krajem mjeseca. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je najprije trgovanje dionicama Ine privremeno obustavila od 28. ožujka do 1. travnja, a potom je tu obustavu produljila do 8. travnja. Hanfa je 28. travnja ponovno obustavila trgovanje dionicama Ine i ta obustava trajat će do 6. svibnja.

Promet na burzi u travnju pao 23,1%Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u travnju je iznosio 342,15 milijuna kuna, što je 23,1 posto manji promet nego u ožujku, a pala je i vrijednost dioničkih indeksa.

Vrijednost Crobexa pala je za 2,5 posto, na 2.233,97 boda, a Crobexa10 za 2 posto, na 1.246,29 boda. Najtrgovanija je u travnju bila dionica HT-a (ZSE:HT-R-A) s prometom od 136,2 milijuna kuna. Travanj je dionica HT-a završila s cijenom od 276,03 kune, što je pad za 6,4 posto u odnosu na kraj ožujka.Po prometu slijedi dionica Ine (ZSE:INA-R-A) koje je u travnju protrgovano za 33,7 milijuna kuna. Inina je dionica u travnju bilježila nove cjenovne rekorde, a trgovanje je završila na 4.200 kuna, što je porast za 4,7 posto u odnosu na ožujak.

Trgovanje dionicama Ine bilo je obustavljeno i početkom i krajem mjeseca. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je najprije trgovanje dionicama Ine privremeno obustavila od 28. ožujka do 1. travnja, a potom je tu obustavu produljila do 8. travnja. Hanfa je 28. travnja ponovno obustavila trgovanje dionicama Ine i ta obustava trajat će do 6. svibnja. U obrazloženju rješenja donesenog krajem travnja, Hanfa je navela da je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima, utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka ove godine, zatražila od MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine.

Priopćenjem je 28. travnja reagirao mađarski MOL koji je 'priznao' da je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima. MOL je također naveo da, vezano uz svoje vlasništvo u Ini, još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi.

HT i Inu po likvidnosti u travnju slijedi povlaštena dionica Adris grupe (ZSE:ADRS-P-A) kojom je ostvareno 17,15 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice pala je za 2,9 posto, na 267,01 kunu. Više od 13,8 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ericsson Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A) čija je cijena pala 0,9 posto, a pad cijene u travnju bilježe i dionice Belja (ZSE:BLJE-R-A), za 4,4 posto, te dionice Končar Elektroindustrije (ZSE:KOEI-R-A), za 0,5 posto. Promet dionicama Belja u travnju je iznosio 11,9 milijuna kuna, a Končara EI 11,3 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik