Rast indeksa na kraju jula

Bez autora
Jul 30 2010

Poslednja julska nedelja na Beogradskoj berzi donela je obim prometa od 543,7 miliona dinara (5,1 miliona EUR), što je drugi po veličini obim prometa ostvaren u proteklom mesecu. U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast obima prometa od 166,7 posto u dinarskom iznosu, odnosno 164,5 posto ukoliko se posmatra u evrima. Istovremeno, u posmatranom periodu ostvareno je 898 transakcija, što je za 6,8 posto niže u odnosu na prethodni period. Najzaslužnije za rast prometa na nedeljnom nivou bile su akcije beogradskog Imleka, kojima je trgovano u iznosu od 250,8 miliona dinara, a koje se nalaze na drugom mestu po rastu cene među hartijama kojima se trguje metodom kontinuiranog trgovanja. Rast cene od 14,89 posto za ove akcije uzrokovan je svakodnevnim porastom njihove vrednosti, a najveći je zabeležen u petak, 30. jula u iznosu od 4,69 posto.

Rast indeksa na kraju julaPoslednja julska nedelja na Beogradskoj berzi donela je obim prometa od 543,7 miliona dinara (5,1 miliona EUR), što je drugi po veličini obim prometa ostvaren u proteklom mesecu, saopštila je Berza.

U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast obima prometa od 166,7 posto u dinarskom iznosu, odnosno 164,5 posto ukoliko se posmatra u evrima. Istovremeno, u posmatranom periodu ostvareno je 898 transakcija, što je za 6,8 posto niže u odnosu na prethodni period.

Najzaslužnije za rast prometa na nedeljnom nivou bile su akcije beogradskog Imleka, kojima je trgovano u iznosu od 250,8 miliona dinara, a koje se nalaze na drugom mestu po rastu cene među hartijama kojima se trguje metodom kontinuiranog trgovanja. Rast cene od 14,89 posto za ove akcije uzrokovan je svakodnevnim porastom njihove vrednosti, a najveći je zabeležen u petak, 30. jula u iznosu od 4,69 posto.

Na prvom mestu po rastu cene našle su se akcije beogradske Laste, čija je cena u posmatranom periodu porasla za 18,34 posto, a za koje su obavljene samo dve transakcije, u ponedeljak, 26. jula. Drugi po veličini nedeljni obim prometa, od 122,9 miliona dinara, zabeležen je za akcije preduzeća Mlintest a.d. Šid, koje se nalaze u trgovanju po metodu preovlađujuće cene, navodi se u saopštenju Berze. U transakciji ovim hartijama od vrednosti zabeleženoj u sredu, 28. jula istrgovano je 6.146 akcija ovog preduzeća, što predstavlja 57,8 posto njegovog akcijskog kapitala.

Tradicionalni rekorder u obimu prometa, niška AIK banka ostvarila je u posmatranom periodu promet od 35,0 miliona dinara i našla se na trećem mestu. 

Iako je većina (35) akcija od ukupnog broja istrgovanih u prethodnoj nedelji (94) zabeležila pad cene, indeksni pokazatelji Beogradske berze beleže pozitivnu nedeljnu promenu. Poslednja vrednost indeksa BELEX15 u petak, 30. jula bila je na nivou od 630,77 indeksnih poena, što predstavlja rast od 1,24 posto na nedeljnom nivou, dok indeks BELEXline nedelju završava sa vrednošću od 1.217,99 poena, što je za 0,59 posto više u odnosu na prethodni petak.

Akcije listiranih kompanija ostvarile su 1,9 posto nedeljnog prometa, a najtrgovanije među njima bile su akcije Energoprojekt holdinga, kojima je trgovano u iznosu od 3,9 miliona dinara. Akcije ovog izdvaoca zabeležile su pad cene na nedeljnom nivou, isto kao i akcije pirotskog Tigra, dok je rast cene na nedeljnom nivou zabeležen za akcije Alfa plama iz Vranja, Metalca iz Gornjeg Milanovca i bečejskog Soja proteina.

Akcije Komercijalne banke iz Beograda su ovu nedelju završile na istom nivou kao i prethodnu, sa cenom od 27.999 dinara po jednoj akciji, mada su se u toku nedelje kretale u rasponu od 27.500 do 28.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik