Ruska rublja na kineskoj berzi

Bez autora
Nov 23 2010

Ruska rublja je postala sedma valuta u valutnom trgovinskom sistemu Kine, s tim što je početak trgovanja u kineskim juanima u Rusiji planiran za sredinu decembra. Valutni trgovinski sistem Kine (Ćina Foreign Exćange Trade System, CFETS) registrovao je prvu transakciju juan/rublja, ukazuje CFETS, u vrednosti od milion juana po kursu 4,6711 rublja za juan između "Bank of Ćina" i "Industrial and Comercial Bank of Ćina".Na ovaj način ruska rublja priključila se ostalim valutama u kojima se vrše berzanske transakcije - američkom dolaru, hongkonškom dolaru, japanskom jenu, evru, britanskoj funti i malezijskom ringitu.

Ruska rublja na kineskoj berziRuska rublja je postala sedma valuta u valutnom trgovinskom sistemu Kine, s tim što je početak trgovanja u kineskim juanima u Rusiji planiran za sredinu decembra.

Valutni trgovinski sistem Kine (Ćina Foreign Exćange Trade System, CFETS) registrovao je prvu transakciju juan/rublja, ukazuje CFETS, u vrednosti od milion juana po kursu 4,6711 rublja za juan između "Bank of Ćina" i "Industrial and Comercial Bank of Ćina".

U saopštenju CFETS se ističe da se na ovaj način ruska rublja priključila ostalim valutama u kojima se vrše berzanske transakcije - američkom dolaru, hongkonškom dolaru, japanskom jenu, evru, britanskoj funti i malezijskom ringitu.

Sporazum o neophodnoj organizaciji berzanske trgovine u juanima i rubljama Rusija i Kina su postigle u proleće ove godine. Zamenik guvernera ruske centralne banke Viktor Meljnikov je tada istakao da je, zbog velikog interesovanja privrednih subjekata za obračune u rubljama i juanima, neophodno da se garantuje pre svega juanska likvidnost i tržišni kurs sa dnevnim kotacijama, kako bi se banke i privredni subjekti izlagali minimalnim rizicima.

Iako je on tada ocenio da je ruska strana tehnološki, normativno i organizaciono spremnija od kineske, Kina je napravila prvi odlučujući korak u tom pravcu, prenosi ruska agencija "Finmarket".

Potpredsednik Moskovske međubankarske valutne berze (MMVB) Sergej Savicki je nedavno, prošle nedelje, izjavio da će trgovanje rublja/juan početi sredinom decembra, ukazujući da su za takve obračune zainteresovane banke u pograničnoj teritoriji, firme koje trguju sa Kinom, kao i velike ruske banke spremne da preuzmu ulogu ``market mejkera``.

Za trgovanje u rubljama/juanima zainteresovano je oko 30-50 banaka, a među većim VTB (Vnještorgovij bank) i "Zenit".

Direktor službe za transakcije na finansijskim tržištima centralne banke Sergej Švecov je još u aprilu govorio da dozvola kineskih vlasti za početak trgovanja juanom i rubljom neće uticati na kurs ruske nacionalne valute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik