Trgovanje na margini

Bez autora
Jun 16 2011

Brokerska kuća Bull and Bear je od Komisije za hartije od vrijednosti dobila dozvolu za obavljanje poslova trgovanja na margini, čime je postala prva brokerska kuća sa dozvolom za obavljanje tih poslova. Bull and Bear brokerska kuća je jedna od inicijatora donošenja regulative kojom se reguliše poslovanje na margini, i čiji su predstavnici aktivno učestvovali u donošenju iste. Kupovanje na margini predstavlja posebnu uslugu na tržištu hartija od vrijednosti kojom se klijentima nudi mogućnost da akcije kupe na način što će dio vrijednosti sami finansirati, a dio novca pozajmiti od brokerske kuće. Koristeći ovu uslugu, klijent (investitor) je u mogućnosti da kupi i do dva puta više akcija, i na taj način, kada procijeni da je to dobro, stvori dvostruko veću izloženost tržištu. Ovo mu omogućava da u uslovima rasta zaradi i do dva puta više novca, tj. da profit bude do dva puta veći nego ukoliko bi kupovao akcije samo do iznosa sopstvenih sredstava.

Trgovanje na marginiBrokerska kuća Bull and Bear je od Komisije za hartije od vrijednosti dobila dozvolu za obavljanje poslova trgovanja na margini, čime je postala prva brokerska kuća sa dozvolom za obavljanje tih poslova, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Bull and Bear brokerska kuća je jedna od inicijatora donošenja regulative kojom se reguliše poslovanje na margini, i čiji su predstavnici aktivno učestvovali u donošenju iste.

Kupovanje na margini predstavlja posebnu uslugu na tržištu hartija od vrijednosti kojom se klijentima nudi mogućnost da akcije kupe na način što će dio vrijednosti sami finansirati, a dio novca pozajmiti od brokerske kuće. Koristeći ovu uslugu, klijent (investitor) je u mogućnosti da kupi i do dva puta više akcija, i na taj način, kada procijeni da je to dobro, stvori dvostruko veću izloženost tržištu. Ovo mu omogućava da u uslovima rasta zaradi i do dva puta više novca, tj. da profit bude do dva puta veći nego ukoliko bi kupovao akcije samo do iznosa sopstvenih sredstava.

Na hipotetičkom primjeru, pojašnjavaju iz brokerske kuće Bull and Bear, to bi izgledalo ovako: Klijent (nvestitor) za 100 eura može da kupi 20 akcija XY firme po 5 eura. Ako Bull and Bear pozajmi klijentu još 100 eura, on može da kupi 40 akcija te iste firme. Skokom sa 5 na 5.5 eura (10% skoka) ovih 40 akcija će vrijedjeti 220 eura i klijent zarađuje 20 eura, tj 20% na svojih 100. Dakle, skokom od 5% on zarađuje 10%, ali i na pad od 5% on gubi 10%.

Klijent ovim načinom poslovanja je izložen i do dva puta većem riziku, koji u slučaju tržišnog padaproizvodi do dva puta veći gubitak, uz mogućnost i da izgubi sav uloženi novac. Pravovremeno i adekvatno informisanje ove rizike može umanjiti i kupovanje na margini biti iskorišteno na najbolji način. Brokeri Bull and Bear-a stoje na raspolaganju svim zainteresovanim za pružanje daljih informacija i savjetovanje kako bi se rizici smanjili, a mogućnost zarade uvećala. U cilju afirmacije ovog u svijetu popularnog načina poslovanja, zainteresovani za trgovanje na margini će ostvariti pravo na niže provizije sve do 1. septembra 2011. godine.

Uprkos činjenici da je Bull and Bear najmlađa brokerska kuća na tržištu Crne Gore, za period od 3 godine je postala jedan od lidera na tržištu, kako po učešću, tako i po inovacijama i uvođenju novih proizvoda i usluga, podsjećaju iz te brokerske kuće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik