U ponedjeljak na Banjalučkoj berzi nova emisija trezorskih zapisa RS

Bez autora
Nov 26 2023

Banjalučka berza za ponedjeljak, 27. novembra je najavila 84. aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske.

Planirani iznos emisije je 20.000.000 KM, a rok dospijeća je šest mjeseci odnosno 27. maj 2024. godine.

Radi se o 81. po redu emisiji trezorskih zapisa, a nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM.

Vlada Republike Srpske se ove godine, prema podacima portala Capital.ba, na berzi već zaduživala 15 puta, a ukupno je putem trezorskih zapisa i obveznica prikupila 716 miliona KM.

Podsjećamo. na pres konferenciji održanoj prije dva dana Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, iznijela je jasne podatke o zaduženosti RS i Federacije BiH, gdje je jasno da je relativna zaduženost RS, nažalost, dvostruko veća od one u Federaciji.

Trivić je navela da, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan javni dug RS iznosi 6 milijardi i 250 miliona dok ukupan javni Dug FBiH iznosi 6 milijardi i 395 miliona, a da BDP u RS iznosi 14,5 milijardi, a u FBiH 29,3 milijarde КM, pa kada se to stavi u odnos, učešće duga u BDP u RS iznosi 43%, dok u FBiH ono iznosi 21,8%.

Ona je istakla da je investiciona klima u RS zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u RS na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik