12. Sarajevo Business Forum

Bez autora
May 17 2023

Održivi razvoj i regionalna saradnja u fokusu su 12. Sarajevo Business Foruma (SBF) koji će biti održan 17. i 18. maja ove godine, a organizatori su potvrdili učešće više od hiljadu učesnika iz 40 zemalja svijeta.

Na toj smotri investitora i poslovnih ljudi, brojnih predstavnika država i vlada regiona i svijeta, učesnici će imati priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U srijedu i četvrtak 17. i 18. maja, Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i drugim zemljama iz kojih dolaze ovogodišnji govornici i panelisti.

SBF pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, organizuje Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB) i Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) kao i brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima.

Ovogodišnji Forum objelodanit će niz projekata iz energetike, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora, uz učešće velikog broja uglednih investitora i zvanica.

Prvog dana, na otvaranju Foruma, obratit će se član Predsjedništva BiH. Denis Bećirević, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, evropski komesar za susjedstvo i proširenje iz Evropske komsije Olivér Várhelyi i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uz učešće i obraćanje privredne delegacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, predvođene državnim ministrom vanjske trgovine dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudijem.

Uvodno obraćanje u ime organizatora Sarajevo Business Foruma, održat će Alek Bakalović, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), dok će u ime Strateškog partnera Foruma, uvodni govor održati ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

I ove godine bit će dodijeljene tradicionalne nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards”, kompanijama i pojedincima, koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli značajnom razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji.

Drugog dana Foruma u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), održat će se poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji, saopćili su organizatori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik