30 najprosperitetnijih zemalja svijeta, BiH među 100

Bez autora
Nov 12 2014

Prema godišnjem indeksu prosperiteta Instituta Legatum, Norveška je i dalje najbogatija zemlja na svijetu. Šestu godinu za redom, ova skandinavska zemlja drži prvo mjesto među 142 zemalja koje čine 96% svjetske populacije i 99% globalnog BDP-a.Indeks prosperiteta zemalja mjeri se na temelju 89 različitih ekonomskih analiza varijabli koje mjere uspjeh u industriji, obrazovanju, zdravstvu, slobodama, mogućnostima i društvenom kapitalu. Među prvih 30 zemalja sa liste, gotovo dvije trećine su evropske zemlje. SAD je rangirana na 10. mjestu, a nakon toga slijede Velika Britanija (13) i Njemačka (14).

30 najprosperitetnijih zemalja svijeta, BiH među 100Prema godišnjem indeksu prosperiteta Instituta Legatum, Norveška je i dalje najbogatija zemlja na svijetu. Šestu godinu za redom, ova skandinavska zemlja drži prvo mjesto među 142 zemalja koje čine 96% svjetske populacije i 99% globalnog BDP-a.

Indeks prosperiteta zemalja mjeri se na temelju 89 različitih ekonomskih analiza varijabli koje mjere uspjeh u industriji, obrazovanju, zdravstvu, slobodama, mogućnostima i društvenom kapitalu, prenosi Business Insider.

Među prvih 30 zemalja sa liste, gotovo dvije trećine su evropske zemlje. SAD je rangirana na 10. mjestu, a nakon toga slijede Velika Britanija (13) i Njemačka (14).

BiH se nalazi na 91. mjestu, a od zemalja iz okruženja najbolja je Slovenija (24), Hrvatska (50), Crna Gora (65), Makedonija (69), Srbija (77), Albanija (84).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik