Analize MAT pokazuju da je industrija počela oporavak

Bez autora
Sep 08 2020

Nakon ispoljavanja efekata pandemije Covid-19 na privrednu aktivnost kroz njen izuzetno dubok pad u aprilu i tek delimičan oporavak u maju 2020, usledili su iznenađujući podaci za jun i jul koji pokazuju da je opravak daleko brži od onog sa kojim se računalo.

To se, pre svega, odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u ova dva meseca i na osetnu redukciju pada spoljnotrgovinske razmene, navode stručnjaci okupljeni oko izdanja "Makroekonomske analize i trendovi".

U maju je međugodišnji pad ostao veliki, ali je bio približno prepolovljen. Umesto rekordnog pada u aprilu, u maju je nadoknađena približno polovina tog pada. U junu i julu je desezonirani rast nastavljen, tako da je – i u slučaju ukupne i u slučaju prerađivačke industrije – u julu desezonirana vrednost premašila prosek prethodne godine. U junu je ostvaren međugodišnji porast industrije za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto. Tako je  kumulativni međugodišnji pad za period januar-jul sveden je na 1,4 odsto.

U okviru spoljnotrgovinske razmene, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine, u maju je taj pad bio tek simbolično redukovan. U junu i julu stopa međugodišnjeg pada je svedena na jednocifrenu. Desezonirani podaci su u oba slučaja i u junu i u julu izrazito povećani, ali još uvek nisu dostigli nivo proseka prethodne godine.

Realna vrednost prometa u trgovini na malo, posle pada u aprilu, već u maju je ostvarila međugodišnji porast, zadržala ga je i u naredna dva meseca, ali je maksimum bio u junu, a ne u julu u kome je tekuća dinamika redukovana. Nema jasnih pokazatelja o dinamici investicija, ali se posredno može zaključiti da se i one oporavljaju. Na kraju, treba reći da su potrošačke cene u julu povećane u odnosu na junske, što nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put u poslednji dvanaest godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik