Avio linija Podgorica – Kijev ubrzaće ekonomsku saradnju

Bez autora
Jun 13 2013

Sporazumi o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe, o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, saradnji u oblasti borbe protiv kriminala, o naučnoj i tehnološkoj i saradnji u oblasti politike mladih, fizičke kulture i sporta koje su u Kijevu u četvrtak potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Ukrajine temelj su jačanja budućih ekonomskih i političkih odnosa ocijenili su premijeri dvije zemlje Milo Đukanović i Mikola Azarov. Premijer Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Ukrajini a u njoj su i ministri održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović i savjetnici predsjednika Vlade Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović. Najbolji impuls jačanju ekonomskih odnosa, odnosno turističkog prometa daće uspostavljanje direktne linije Podgorica – Kijev. U posljednje dvije godine broj ukrajinskih turista povećan je duplo i u prošloj godini je dostigao 50.000.

Avio linija Podgorica – Kijev ubrzaće ekonomsku saradnjuSporazumi o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe, o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, saradnji u oblasti borbe protiv kriminala, o naučnoj i tehnološkoj i saradnji u oblasti politike mladih, fizičke kulture i sporta koje su u Kijevu u četvrtak potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Ukrajine temelj su jačanja budućih ekonomskih i političkih odnosa ocijenili su premijeri dvije zemlje Milo Đukanović i Mikola Azarov.

Premijer Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Ukrajini a u njoj su i ministri održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović i savjetnici predsjednika Vlade Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović.

- Najbolji impuls jačanju ekonomskih odnosa, odnosno turističkog prometa daće uspostavljanje direktne linije Podgorica – Kijev - ocijenio je Đukanović i podsjetio da je u posljednje dvije godine broj ukrajinskih turista povećan duplo i u prošloj godini je dostigao 50.000.

U razgovoru sa domaćinom premijerom Azarovim ocijenili smo, dodao je Đukanović, da obim i strukturu robne razmjene treba povećati.

- Saglasili smo se da damo hitne preporuke ministrima energetike i proizvodnje hrane da pripreme kvalitetne programe saradnje koji bi mogli unaprijediti i investicije i obim spoljnotrgovinske razmjene – kazao je Đukanović i podsjetio na dobru primjenu sporazuma koji su u Podgorici potpisani 2011. godine kada je premijer Azarov bio u posjeti Crnoj Gori.

Direktan rezultat primjene sporazuma je da deset crnogorskih studenata već ima stipendiju za nastavak školovanja u Ukrajini.

Đukanović je kazao da je sa domaćinom razmijenio mišljenje i oko evropske perspektive što je cilj obje zemlje i da je ocijenjeno da bi mogli razmjenjivati iskustva i informacije.

Premijer Azarov je ocijenio da je posjetom crnogorske delegacije na čelu sa Đukanovićem napravljen značajan korak u gradnji temelja za sveukupnu saradnju Ukrajine i Crne Gore koja ima veliki potencijal.

Bez opravdanja je, ocijenio je premijer, niska robna razmjena između naše dvije zemlje.

- Otvaranje direktne linije Podgorica-Kijev značajno će unaprijediti saradnju. Sporazum o tome je potpisan pa sam dao nalog nadležnom ministarstvu da ubrzaju aktivnosti na uspostavljanju linije – kazao je Azarov u razgovoru sa premijerom Đukanovićem.

Energetika je, oblast u kojoj možemo najviše sarađivati.

- Ukrajina je spremna da Crnoj Gori ponudi visokotehnološke proizvode iz oblasti energetike – istakao je Azarov koji je priznao da Ukrajinci vole i cijene crnogorsku ljepotu i turizam i da se u posljednje dvije godine naglo povećao broj turista koji su odmarali na Crnogorskom primorju.

-  Otvaranje ambasade Crne Gore u Kijevu će pomoći unapređenju saradnje – kazao je Azarov i dodao da od nas zavisi kojom brzinopm ćemo razvijati saradnju i ekonomske odnose između dvije zemlje.

Đukanović će u četvrtak u Kijevu otkriti spomenik Petru II Petroviću Njegošu. On će u petak učestvovati i na Međunarodnoj konferenciji Ukrajina i partneri koja okuplja privrednike iz 60 zemalja, među kojima i 11 crnogorskih priprednika.

Konferencija je organizovana na nivou predsjednika Vlada, uz učešće glavnih menadžera vodećih investicionih, finansijskih, bankarskih i biznis struktura.

Crnogorski premijer će razgovarati i sa grupom ukrajinskih privrednika zainteresovanih za ulaganje u Crnu Goru.

Crna Gora perspektivan partner na Balkanu

Premijer Ukrajine Mikola Azarov je ocijenio da je Crna Gora stabilan partner na Balkanu.

- Crna Gora jer stabilan i veoma perspektivan partner na Balkanu – kazao je Azarov i dodao da odnose dvije zemlje karakterišu iskrena partnerstva i prijateljstva.

Između naše dvije zemlje, ocijenio je on, nema ni jedno otvoreno pitanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik