BiH ekonomija lagano ubrzava

Bez autora
Jun 09 2016

Svjetska banka podigla je svoju prognozu rasta bh. ekonomije u ovoj godini za 0,3 procentna poena, u odnosu na januarske prognoze, pa tako očekuje da će rasti po stopi od 2,6 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju ove finansijske institucije "Perspektive globalne ekonomije", koji je juče objavljen. Pored toga, ova globalna finansijska institucija prognozira da će bruto domaći proizvod BiH u sljedećoj godini rasti po stopi od 3,1 odsto, a u 2018. godini po stopi od 3,5 odsto, što nije promijenjeno u odnosu na posljednje, januarske prognoze Svjetske banke za BiH. Međutim, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da su ove prognoze Svjetske banke potcijenile stanje u BiH, te da je rast bh. ekonomije vjerovatno viši.

BiH ekonomija lagano ubrzavaSvjetska banka podigla je svoju prognozu rasta bh. ekonomije u ovoj godini za 0,3 procentna poena, u odnosu na januarske prognoze, pa tako očekuje da će rasti po stopi od 2,6 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju ove finansijske institucije "Perspektive globalne ekonomije", koji je juče objavljen.

Pored toga, ova globalna finansijska institucija prognozira da će bruto domaći proizvod BiH u sljedećoj godini rasti po stopi od 3,1 odsto, a u 2018. godini po stopi od 3,5 odsto, što nije promijenjeno u odnosu na posljednje, januarske prognoze Svjetske banke za BiH.

Međutim, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da su ove prognoze Svjetske banke potcijenile stanje u BiH, te da je rast bh. ekonomije vjerovatno viši.

"S obzirom na ukupne okolnosti i procjenu rizika, oni vjerovatno uvijek idu sa nešto nižim stopama rasta. Taj rast od oko 2,5 odsto u suštini je povratak na put oporavka ekonomije u BiH, koja ni blizu nije iskoristila svoje potencijale koje ima", rekao je Čičić i dodao da smatra da je realna procjena rasta bh. ekonomije u ovoj godini oko tri odsto.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, Svjetska banka prognozira da će BDP Srbije u ovoj godini rasti po stopi od 1,8 odsto, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na januarsku projekciju.

Za 2018. godinu Svjetska banka predviđa rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na predviđanja s početka ove godine. Za Hrvatsku Svjetska banka prognozira rast od 1,9 odsto u ovoj godini, što je više za 0,5 procenata u odnosu na januarske prognoze, dok je za narednu godinu očekivani rast od dva odsto, a u 2018. godini 2,4 odsto.

Ekonomija Makedonije bi, prema projekcijama Svjetske banke, u ovoj godini trebalo da poraste za 3,7 odsto, što je za 0,3 procenta više nego u prognozama iz januara. Za 2017. i 2018. godinu Makedoniji se predviđa rast od četiri odsto, koji je takođe uvećan za 0,3 procenta.

Kada je u pitanju Crna Gora, u ovom izvještaju su podignute prognoze za ovu godinu i to za 0,8 procenata i očekuje se rast od 3,7 odsto, dok se u 2017. i 2018. godini očekuje da će ekonomija Crne Gore usporiti i rasti po stopama od 3,1 i tri odsto.

Istovremeno, Svjetska banka je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, koja će, prema najnovijim prognozama, porasti za samo 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izvještaja.

Kako je pojašnjeno, sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svjetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju.

"Perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene", dodaje Svjetska banka, koja je naročito pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Od početka tekuće godine je, kako ocjenjuje Svjetska banka, primjetno povećanje rizika, kao što je visok nivo zaduživanja kompanija u zemljama u razvoju, zbog čega su izložene kreditnoj krizi u uslovima stagnacije rasta.

Među rizicima su, kako se dodaje u izvještaju, i rastuća sumnja u pogledu agresivne politike monetarnog labavljenja u zemljama u razvoju.

"Ekonomski rast ostaje najvažniji pokretač za smanjenje stope siromaštva i iz tog razloga smo izuzetno zabrinuti što rast značajno usporava u zemljama u razvoju koje zavise od izvoza sirovina", izjavio je Džim Jong Kim, predsjednik Svjetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik