BiH građani pesimisti u pogledu politike, ekonomije i obrazovanja

Bez autora
Feb 06 2011

U periodu od aprila 2010. godine do februara 2011. godine portal Business info zone (Bizon.ba) sproveo je ankentno online istraživanje u kojem je u pet anketa zbrojeno 1.211 odgovora. Istraživanje je pokazalo da je bh. javnost totalno pesimistična u pogledu bolje budućnosti BiH. Najveći broj odgovora donosi poražavajuće rezultate prema kojima je većina anketiranih (409 odgovora) stand by aranžman sa MMF-om nazvala - Idiotizmom! (75 odgovor, 44,9%), promenu vlasti u BiH ne vidi svetlijom već kao isto…, drugo pakovanje (158 odgovor, 37,4% ). Takođe, većina anketiranih smatra da je BiH samo još jedan eksperiment EU (58 odgovor, 25,7%), da domaće firme propadaju zbog političkih igrica (77 odgovor, 27,6%), te da se u BiH obrazovanje ni malo ne ceni, ša zato i ne možemo biti konkurentni u toj oblasti (41 odgovor, 35,7%).

BiH građani pesimisti u pogledu politike, ekonomije i obrazovanjaU periodu od aprila 2010. godine do februara 2011. godine portal Business info zone (Bizon.ba) sproveo je ankentno online istraživanje u kojem je u pet anketa zbrojeno 1.211 odgovora.

Istraživanje je pokazalo da je bh. javnost totalno pesimistična u pogledu bolje budućnosti BiH.

Najveći broj odgovora donosi poražavajuće rezultate prema kojima je većina anketiranih (409 odgovora) stand by aranžman sa MMF-om  nazvala - Idiotizmom! (75 odgovor, 44,9%), promenu vlasti u BiH ne vidi svetlijom već kao isto…, drugo pakovanje (158 odgovor, 37,4% ). Takođe, većina anketiranih smatra da je BiH samo još jedan eksperiment EU (58 odgovor, 25,7%), da domaće firme propadaju zbog političkih igrica (77 odgovor, 27,6%), te da se u BiH obrazovanje ni malo ne ceni, ša zato i ne možemo biti konkurentni u toj oblasti (41 odgovor, 35,7%).

Mali broj anketiranih (88 odgovora) je izrazilo pozitivnije mišljenje o situaciji u BiH, izjasnivši se da će nova vlast ipak doneti bolju situaciju u BiH (62 odogovor, 14,7%), da je BiH najbolja država na svetu (21 odgovor ,9,3%), da su znanja u BiH precenjena (3 odgovora, 2,6%), te da je stand by angažman sa MMF-om dobar potez vlade (2 odgovora, 1,2% ). Optimističkim stavom se može izraziti i odogovor na pitanje Zašto domaće firme propadaju, a koji glasi 'ma ne propadaju, samo nam se čini! (20 odgovora,7,2%).

Daljnji rezultati pokazuju da 80 anketiranih smatra da izbori u BiH donose nove-stare foteljaše, njih 45 smatra da ne donose ništa bolje, dok  77 smatra da će nam nova promena vlasti doneti tek nove nevolje i glavobolje.

Od anketiranih 51 se izjasnilo da je BiH jedina domovina na koju mogu računati. Da je BiH samo igra velikih koji žele da nam poharače sirovine iznelo je mišljenje 35 anketiranih. Oni šaljivi, tačnije 31, smatra da je BiH “jedino dobra za derneka”, dok isti broj smatra da je BiH pakao na zemlji.

Po pitanju konkurentnosti u oblasti znanja 17 anketiranih smatra da znanja ima, ali su površna, a isto toliko njih smatra da moramo menjti sistem obrazovanja. Njih 14 smatra da nas cene više vani nego ovde, a njih 12 smatra da ćemo ostati bez mladih.

Po pitanju statusa domaćih firmi 77 anektiranih smatra da domaće firme propadaju zbog neznanja i nestručnosti, a 55 ih smatra da propadaju zbog nedovoljne zakonske zaštite domaćeg. Da domaće firme propadaju zbog loše poslovne politike smatra njih 39, a 26 ih smatra da firme propadaju zbog loših menadžera.

Na pitanje sta misle o stand by aranžmanu, 33 anketiranih smatra da je to totalni promašaj s namenom, njih 28 smatra da je pogrešno usmeren, 18 ih smatra da je tek kap u moru, a njih 18 da je aranžman koristan za BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik