BiH među najjeftinijim zemljama za život

Bez autora
Feb 21 2016

Magazin Time objavio je popis 112 zemalja koje su najjeftnijie za život. Na popisu se našla i Bosna i Hercegovina. Uz američki dolar koji je jak u odnosu na druge valute, preseljenje ili odlazak u mirovinu u neku od stranih država može biti pametna strategija za još veće uštede. Da biste pronašli najjeftiniju zemlju za život, web stranica GoBankingRates rangirala je države po četiri ključna indeksa a to su: lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku, navodi isti izvor. Prema ovom popisu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 11. mjestu od 112 zemalja svijeta.

BiH među najjeftinijim zemljama za životMagazin Time objavio je popis 112 zemalja koje su najjeftnijie za život. Na popisu se našla i Bosna i Hercegovina.

Uz američki dolar koji je jak u odnosu na druge valute, preseljenje ili odlazak u mirovinu u neku od stranih država može biti pametna strategija za još veće uštede, navodi Time.

Da biste pronašli najjeftiniju zemlju za život, web stranica GoBankingRates rangirala je države po četiri ključna indeksa a to su: lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku, navodi isti izvor, prenosi N1.

Prema ovom popisu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 11. mjestu od 112 zemalja svijeta.

"Bosna i Hercegovina je europska država koja graniči s Hrvatskom i Srbijom, a ima populaciju od 3,9 milijuna stanovnika. Glavna industrija zemlje su minerali i metali, uključujući čelik, ugljen, željezne rude, olovo i cink. Bosna i Hercegovina ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene na iznajmljivanje nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje. U glavnom gradu Sarajevu, na primjer, kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara", navodi magazin Time.

Najjeftinija zemlja za život je Južnoafrička Republika. Slijede je Indija, Kosovo, Saudijska Arabija Kazahstan.

U top 10 najjeftinijih zemalja ušle su još Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija koja je ispred BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik