BiH po kvalitetu usluge najbolja u regiji

Bez autora
Sep 08 2020

Bosna i Hercegovina je ostavrila nabolji rezultat po kvalitetu usluge na prodajnim mjestima, prema regionalnom istraživanju Mystery Shopping, kojim su mjereni osnovni elementi kvalitet usluge, s ciljem pronalaženja najboljih pružalaca usluga u cijeloj regiji, izvještava Indikator.ba.

Istraživanje je od 15. juna do 15. jula provela Heraklea u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.

"Tajni kupci" posjetili su u tim zemljama ukupno 800 prodajnih mjesta - autosalone, banke, benzinske pumpe, manje dućane, supermarkete, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljske objekte i objekte uslužnih djelatnosti.

Bosna i Hercegovina je s rezultatom od 86,7 posto u odnosu na prošlu godinu ostvarila najveći porast, za 16,8 postotnih bodova.

Druga je Sjeverna Makedonija s rezultatom od 82,5 odsto, a treća Hrvatska s istim rezultatom kao i prošle godine od 75,1 posto. Slijede je Slovenija (74,52 %) koja je sa prvog pala na četvrto mjesto, Srbija (sa 69,26%) i Crna Gora sa 69,26%.

Četiri zemlje, uključujući Sloveniju, ispod su ovogodišnjeg prosjeka od 75,58%.

Kategorija koja je u svih šest zemalja regije ostvarila najbolji ukupni rezultat od 95,3 posto je kao i prethodnih godina poznavanje proizvoda, dok je, kao i ranijih godina, "najlošije" rangirana kategorija nuđenje dodatnih proizvoda, koja je ostvarila rezultat od samo 39,47 posto.

Promatrano po djelatnostima, istraživanje je pokazalo da su se i ove godine najviše istaknuli autosaloni s rezultatom od 97,2 posto. Supermarketi su već niz godina djelatnost s najviše područja za unapređenje, a ove su godine ostvarili rezultat od 58 posto, uz najveći pad u kvaliteti usluge u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći je porast kvaliteta usluga ostvarile su banke, za 10,3 postotna poena, na 78,53 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik