BiH preuzela predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom

Bez autora
May 16 2022

Bosna i Hercegovina preuzela je danas od Albanije na svečanosti u Tirani predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, koja predstavlja strategiju Europske unije za jadransko-jonsku regiju, gdje je BiH punopravni član.

Na svečanosti je uime BiH predsjedavanje od zamjenice albanskog ministra vanjskih poslova Megi Fino preuzeo zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je za Fenu izjavio da svaka regionalna inicijativa pomaže BiH na putu ka EU, a pogotovo ova koja BiH prepoznaje i kao zemlju Jadrana, zemlju Mediterana, zemlju s jednim identitetom koji treba pojačavati u vremenu pred nama.

Najavio je da će godinu dana predsjedavanja BiH biti prepuno aktivnosti, ali fokus je na mladima, turizmu, održivoj energiji i približavanju Europskoj uniji, tako da će sveučilišta, vladine institucije, gospodarske komore i svi segmenti društva biti uključeni u aktivnosti koje će BiH, jugoistok Europe, odnosno jadransko-jonsku regiju približiti Europskoj uniji kroz partnerstvo sa zemljama koje su članice EU, tako i onima koje to još nisu.

Brkić je ocijenio da je BiH apsolutno spremna ispuniti ovaj zadatak.

- Ovo nije prvi put da BiH predsjedava Jadransko-jonskom inicijtivom. U svim dosadašnjim predsjedavanjima uvijek smo bili na razini zadatka. Jako je važno da cijela BiH osjeti benefite ovog predsjedavanja, tako da i u Trebinju, Sarajevu, Mostaru i svim gradovima koji imaju taj jadransko-mediteranski štih se dogode aktivnosti da naši sugrađani znaju čime predsjedavamo - rekao je Brkić za Fenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik