Bratušek: Ocjena S&P-a pozitivan signal, prvi nakon 2010.

Bez autora
Jul 30 2013

Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da nova ocjena bonitetne agencije Standard&Poor's o slovenskom kreditnom rejtingu potvrđuje dobar rad njene vlade na financijskoj konsolidaciji države. To je vrlo pozitivan signal Sloveniji koji govori da smo na pravom putu. To je prvi put nakon 2010. godine da neka od vodećih agencija nije snizila ocjenu boniteta Slovenije. Agencija Standard&Poor's (S&P) objavila je u petak da zadržava ocjenu A- sa stabilnim izgledima za slovenski državni dug, te da je Slovenija u svibnju plasiranjem dviju dolarskih obveznica u iznosu od 3,5 milijardi dolara pokrila svoje potrebe za zaduživanjem u ovoj i dijelu iduće godine, ako trošak sanacije banaka u državnom vlasništvu ne bude veći od sadašnjih procjena.

Bratušek: Ocjena S&P-a pozitivan signal, prvi nakon 2010.Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da nova ocjena bonitetne agencije Standard&Poor's o slovenskom kreditnom rejtingu potvrđuje dobar rad njene vlade na financijskoj konsolidaciji države.

"To je vrlo pozitivan signal Sloveniji koji govori da smo na pravom putu. To je prvi put nakon 2010. godine da neka od vodećih agencija nije snizila ocjenu boniteta Slovenije", rekla je Bratušek u poonedjeljak kasno navečer u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije.

Agencija Standard&Poor's (S&P) objavila je u petak da zadržava ocjenu A- sa stabilnim izgledima za slovenski državni dug, te da je Slovenija u svibnju plasiranjem dviju dolarskih obveznica u iznosu od 3,5 milijardi dolara pokrila svoje potrebe za zaduživanjem u ovoj i dijelu iduće godine, ako trošak sanacije banaka u državnom vlasništvu ne bude veći od sadašnjih procjena.

Uz to, S&P u svojoj ocjeni najavljuje da će slovenski bruto domaći proizvod (BDP), nakon očekivanog pada od 2,4 posto u ovoj godini, idućih godina ponovo rasti: u 2014. za 1,5, a u 2015. i 2016. godini po 1,9 posto. No, to ovisi i o situacijama u državama eurozone koje su glavne slovenske vanjskotrgovinske partnerice.

Bratušek je u razgovoru za Slovensku televiziju rekla da je planirana sanacija slovenskih banaka u državnom vlasništvu "prvi veliki korak" koji će pomoći jačanju gospodarstva, te da se u bankama trenutačno odvijaju 'stresni testovi' koji će pokazati jesu li točne službene procjene slovenske središnje banke da će za njihovu dokapitalizaciju ove godine biti dovoljno 900 milijuna eura.

Slovenska premijerka izjavila je da će vlada ovog mjeseca predložiti nove mjere za financijsku stabilizaciju države u idućoj godini, ali da za sada nije predviđeno niti uvođenje kriznog poreza, niti smanjivanje mirovina.

Bratušek je reagirala i na neke najave da Sloveniju zbog politike štednje i odricanja očekuje politička 'vruća jesen', te kritike koalicijskih partnera, Socijalnih demokrata (SD) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), glede mogućeg zaoštravanja politike štednje i rezova.

"Mislim da su svi u koaliciji svjesni da je politička stabilnost najvažniji čimbenik", rekla je, dodavši da vjeruje kako će se o mjerama za nastavak financijske stabilizacije postići suglasnost sve četiri stranke u njenoj vladi.

Bratušek je reagirala i na sarkastične opaske na njen račun od strane Janeza Janše, čelnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivšeg premijera. Janša je potkraj tjedna na jednom neformalnom sastanku članova njegove stranke rekao da je njegova bivša vlada Sloveniju vodila pravim smjerom, ali da je smijenjena s vlasti "prikrivenim državnim udarom".

Sa sadašnjom vladom na čelu s Bratušek Slovenija je slična autobusu koji se autocestom vozi u pogrešnom smjeru, a za volanom je netko tko nema niti vozački ispit, rekao je tada Janša.

Bratušek je jučer kazala da su takve izjave nedolične, ali da je čudi da iz Janšine stranke sada dolaze izjave kako ona zemlju vodi u krivom smjeru, dok je Janša ranije izjavljivao da Bratušek zapravo kopira politiku štednje i stabilizacije koju je osmislila njegova vlada.

"Janša je zadnji koji bi mogao kritizirati rad ove vlade", rekla je Bratušek, ocijenivši da Janša kao premijer nije pokazao liderske sposobnosti.

Janša je u mandatu svoje prve vlade od 2004. do 2008, a još više sa svojom vladom prošle i početkom ove godine dokazao da "nema ispit za vođenje države", rekla je Bratušek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik