Brnabić: Jedan od ključeva uspeha u regionu je saradnja

Bez autora
Dec 22 2022

Jedan od ključeva uspeha za sve nas u regionu jeste regionalana saradnja, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti", rekla je Brnabićeva na panel diskusiji po završetku dvodnevne konferencija "Jedan region-jedno tržište - Korak ka zajedničkom tržištu EU".

"Ja bih volela da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave sa nama, zato što mislim da mi dobro znamo jedni druge i da prilično dobro razumemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima muka i problema donela i da sve bolje razumemo kakavi su potencijali u jednom drugačijem pristupu našoj budućnosti", kazala je Ana Brnabić.

"U meri u kojoj mi uspevamo da sarađujemo u oblasti, pre svega ekonomije, ali i u infrastrukturnim projektima, bolje povezanosti puteva, železnicama, rečnim transportom... Zatim u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke, razmeni iskustava posebno mladih ljudi. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti", rekla je premijerka.

O inicijativi "Otvoreni Balkan", premijerka Brnabić kaže da je to poslednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva.

"Mi smo mali region, svaka zemlja je operativno mala sa malim brojem stanovnika. Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo i radimo zajedno, povezujemo se i nastupamo zajedno, da naš razvoj i rast neće biti onoliko brz i kvalitetan, održiv, koliko je nama svima potrebno da nadokandimo propušteno vreme", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je zajedno sa Aleksandrom Simurdićem, direktorom fonda za Evropske poslove Autonomne pokrajine Vojvodine, razgovarala na temu "Otvorenog Balkana" i o ekonomskoj saradnji država u regionu.

Konferencija "Jedan region-jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU" održana je danas i juče u Kongresnom centru Master, Novosadskog sajma.

Ovo je sedmi put da je ova značajna konferencija održana u Novom Sadu, a razgovarano je o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu.

Konferenciju su organizovali Fond za Evropske poslove AP Vojvodine u partnerstvu sa NALED-om, Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), PKS i Privrednom komorom Vojvodine (PKV), a uz podršku Grada Novog Sada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik