Cilj: spuštanje deficita na tri odsto BDP-a

Bez autora
Feb 24 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović rekao je danas da se aranžman sa MMF-om zasniva na tri stuba reformi, i naglasio da je osnovni cilj da učešće javnog duga u BDP-u od 2017. godine krene da pada, uz istovremeno spuštanje deficita na nivo od približno tri odsto BDP-a. Vujović je na konferenciji za novinare, nakon stote sednice Vlade, koja je bila otvorena za javnost, naveo da u ta tri stuba spadaju fiskalna konsolidacija, konsolidacija finansijskog sektora i strukturne reforme, koje uključuju reforme javnih preduzeća, što će njihovo poslovanje učiniti efikasnim. On je ocenio da je fiskalna situacija u Srbiji bolja nego što to podaci pokazuju i da su rezultati u prvih 50 dana ove godine potvrdili da postoji suficit i da je zemlja na dobrom putu. Prema njegovim rečima, fiskalni deficit, koji je u julu prošle godine bio 8,8 odsto BDP-a, do decembra je smanjen za četvrtinu i sada je 6,6 odsto BDP-a, a plan Vlade je da bude smanjen na tri odsto BDP-a do 2017. godine...

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović rekao je danas da se aranžman sa MMF-om zasniva na tri stuba reformi, i naglasio da je osnovni cilj da učešće javnog duga u BDP-u od 2017. godine krene da pada, uz istovremeno spuštanje deficita na nivo od približno tri odsto BDP-a.

Vujović je na konferenciji za novinare, nakon stote sednice Vlade, koja je bila otvorena za javnost, naveo da u ta tri stuba spadaju fiskalna konsolidacija, konsolidacija finansijskog sektora i strukturne reforme, koje uključuju reforme javnih preduzeća, što će njihovo poslovanje učiniti efikasnim.

On je ocenio da je fiskalna situacija u Srbiji bolja nego što to podaci pokazuju i da su rezultati u prvih 50 dana ove godine potvrdili da postoji suficit i da je zemlja na dobrom putu.

Prema njegovim rečima, fiskalni deficit, koji je u julu prošle godine bio 8,8 odsto BDP-a, do decembra je smanjen za četvrtinu i sada je 6,6 odsto BDP-a, a plan Vlade je da bude smanjen na tri odsto BDP-a do 2017. godine.

Cilj mera Vlade bio je da u prvom kvartalu ove godine suficit bude 55 milijardi dinara, a očekujemo da on, ako ne duplo, bude manji za dvadesetak milijardi dinara, precizirao je ministar.

Vujović je rekao da je, na osnovu prvih 50 dana u ovoj godini i odluka koje je Vlada donela, lično uveren u to da će Srbija u maju proći reviziju MMF-a sa visokom ocenom.

On je objasnio da je Vlada Srbije program mera, koji je prihvatio MMF u aranžmanu iz predostrožnosti, sama donela i niko nam ga nije nametnuo, pri čemu je ispunjeno sve što je bilo planirano do 1. februara.

Ministar je istakao da ako Srbija uspe da javni dug spusti na tri odsto, to će biti bolje od kriterijuma Evropske unije za zemlje članice.

Prema njegovim rečima, očekuju se pozitivni efekti u oporavku hemijskog kompleksa, a ukoliko se reše pitanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i Železare u Smederevu, stanje će biti još bolje.

Ako rekonstruišemo i reorganizujemo Elektroprivredu Srbije (EPS) i privatizujemo Telekom, bićemo na dobrom putu da premašimo konzervativne procene rasta BDP-a i postignemo nešto što nismo ni sanjali da možemo da učinimo, konstatovao je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik