Dalji pad inflacije jača privredu u BiH

Bez autora
Jan 08 2024

U ovoj i narednoj godini očekuju se pozitivna inflacijska kretanja koja će daljim padom inflacije uticati na poboljšanje privrede u Bosni i Hercegovini, piše u rezultatima ankete o inflacijskim očekivanjima iz decembra 2023. godine koju sprovodi Centralna banka BiH.

"Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 5,8 odsto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su učesnici, prema septembarskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,9 odsto", kazali su iz Centralne banke BiH.

Dodali su da inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 odsto, što navodi na zaključak da se očekuje i dalji pad inflacije, s obzirom na to da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

"Evidentno je da na kretanja inflacije utiču interni i eksterni faktori, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj državi, već i među državama uopšte. Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, finansijskih institucija, države i ostalih učesnika makroekonomskog sistema. S tim u vezi, CB BiH, kao važan segment komunikacijske strategije, redovno sprovodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva", objasnili su iz Centralne banke BiH.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, rekao je za "Nezavisne novine" da je veoma značajno za privredna kretanja da dođe do pada inflacije.

"Sve je u sistemu spojenih posuda, odnosno sve je povezano sa konačnim uspjehom koje jedan privredni subjekt u BiH može da ostvari bez obzira na to da li je on bio orijentisan na domaće ili izvozno tržište. I u jednom i u drugom slučaju neophodno je imati stabilne finansijske tokove koji mogu biti dobro isplanirani i da imate dugoročniju procjenu u kom pravcu da se ide, i kada je u pitanju inflacija, i cijene uvoznih repromaterijala i ostalog", istakao je Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, za uspjeh preduzeća je neophodna finansijska stabilnost, mogućnost dobre procjene kada je u pitanju inflacija, odnosno smirivanje rasta cijena i smanjenje troškova.

"Time bi preduzeća dodatno investirala i poboljšavala svoje kapacitete, idu ka proizvodima veće finalizacije koji su skuplji i od kojih se može više zarađivati, a samim tim i povećavati plate uposlenicima i čuvati ih kao tim. Ovo je dugoročna formula za uspjeh. Firme očekuju da se uzdaju u svoje kapacitete i u svoj tim. One su sve ove godine uspjele da zadrže stabilno mjesto u globalnim lancima snabdijevanja kada su u pitanju izvozno orijentisana tržišta, a da sve više pronalaze kupce na domaćem tržištu. Takođe, ono što me raduje jeste dugoročna i stalna promocija domaćeg kvaliteta, te mislim da se sve više građana okreće i kupuje proizvode proizvedene u BiH", naglasio je Jašarspahić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik